rozpatrzenie odwołania wniesionego po terminie

• Autor wątku Autor wątku wardega78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wardega78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc - popełniłam błąd w pracy - rozpatrzyłam odwołanie wniesione 1 dzień po terminie i wydałam decyzję organu I I instancji utrzymującą w mocy decyzję organu I instancji. Teraz Strona wniosła za naszym pośrednictwem skargę na przedmiotową decyzję do WSA. Czy powinnam przekazać skargę do WSA i czekać na wyrok czy też z urzędu mogę złożyć wniosek o stwierdzenie nieważności tej decyzji z powodu naruszenia prawa do organu wyższego stopnia tj. Ministra w moim przypadku a WSA poinformować, że taki wniosek został złożony....czy ktoś był w podobnej sytuacji i zna jakieś wyroki WSA w podobnej kwestii. Będę wdzięczna za uwagi.

wardega78 napisał:
Czy powinnam przekazać skargę do WSA i

skarge ma pani obowiązek przekazać, niezależnie od tego co potem się działo lub będzie

Moim zdaniem tak:
Kolega wyżej już powiedział że skarga musi być przekazana w terminie 30 dni. To jest bezwzględny obowiązek i za jego niedochowanie jest grzywna.
Natomiast w odpowiedzi na skargę, można uwzględnić skargę (54 §3 Ppsa) i sąd uchyli decyzję albo ją unieważni.
Proponuję też wstrzymać wykonalność!
Wniosek o wszczęcie postępowania nieważnościowego oczywiście można złożyć swoją drogą, ale takie postępowanie i tak powinno być zawieszone do czasu orzeczenia przez sąd adminiastracyjny (który z urzędu bada też nieważność), ponieważ orzeczenia SA są nadrzędne nad organami administracji. Jakby jsię stało tak że sąd administracyjny nie orzeknie nieważności a uchyli, to minister i tak musi odmówić stwierdzenia nieważności, ponieważ przesłanki zbadał już SA i to wiąże organ nadzorczy.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D9C40F0336

W sprawie o wymierzenie grzywny na podstawie art. 55 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (tekst jedn. Dz. U. z 2012 r., poz. 270) organ nie może skutecznie usprawiedliwiać niedochowania trzydziestodniowego terminu z art. 54 § 2 p.p.s.a. okolicznościami własnego nieprawidłowego działania (błędną oceną prawną sytuacji). Ciąży na nim bezwzględny obowiązek przesłania sądowi skargi, niezależnie od tego, czy sprawa należy do właściwości sądów administracyjnych czy też nie. Okoliczność ta podlega bowiem ocenie sądu, a nie organu.

potrzebuję koniecznie wzoru na odwołanie się od kary ostatecznej nałożonej przez GITD,czy ktoś ma doświadczenie w tego typu sprawie -jest po kontroli w firmie transportowej?

Powrót