Rozpoczęcie działalności a wcześniejsza nielegalna działalność

• Autor wątku Autor wątku Joorkan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joorkan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,

w niedalekiej przyszłości chcę rozpocząć własną działalność gospodarczą dotyczącą sprzedaży w internecie. Przez ostatnie kilka lat regularnie sprzedawałem na Allegro rzeczy (nabyte z zamiarem zysku), nie mając działalności gospodarczej. Dorabiałem sobie podczas studiów i nie miałem z tego dużego zysku, może 300-500 zł miesięcznie, ale przekroczyłem próg kwoty niezobowiązanej podatkiem, więc wkroczyłem w szarą strefę. I tutaj pytanie: czy po zarejestrowaniu własnej działalności i przejściu na legalność, urząd skarbowy może dojrzeć moje wcześniejsze sprzedaże i zrobić mi z tego powodu problemy?

Joorkan napisał:
ale przekroczyłem próg kwoty niezobowiązanej podatkiem, więc wkroczyłem w szarą strefę.
Gwoli ścisłości, wkroczyłeś w nią, rozpoczynając DG bez rejestracji. Zarobki nie mają tu nic do rzeczy.
Joorkan napisał:
czy po zarejestrowaniu własnej działalności i przejściu na legalność, urząd skarbowy może dojrzeć moje wcześniejsze sprzedaże i zrobić mi z tego powodu problemy?
Może. Zwłaszcza, jeśli się nawet nie raczyłeś rozliczyć zarobionego dochodu.

Nie raczyłem się rozliczyć z zarobionego dochodu, gdyż były to naprawdę niewielkie kwoty (wiem, że to nie usprawiedliwienie, ale przy takich "zarobkach" dodatkowe ich obniżanie sprawia, że są niezbyt opłacalne). Nie prowadziłem również żadnej ewidencji ani dochodów, ani wydatków, więc niewiedziałbym nawet jak się teraz z tego rozliczyć. Chcę bardzo rozpocząć legalną działalność, żeby móc zainwestować w to więcej i zacząć zarabiać normalne pieniądze, ale gdyby już na wstępie przyszła mi kara z US, nawet jeśli nie byłaby kosmicznej wysokości, na pewno skutecznie zniechęciłoby to moje biznesowe zapędy.

No, to US oszacuje sam ile mogłeś zarobić i nałoży 75% podatku.
Jak to mówią- chytry traci 2 razy.

75% aż? Dlaczego aż tak dużo?

Taka jest kara za nieujawnione dochody.

Powrót