rozpoczęcie działalności gospodarczej, lepiej w PL czy UK?

• Autor wątku Autor wątku cassiopeia77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cassiopeia77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zainteresowana jestem rozpoczęciem działalności gospodarczej, mam pomysł, kontakty, znam miejsca zakupu rzeczy oraz miejsce sprzedaży towaru. Jak rozpocząć działalność gospodarczą ? lepiej w Polsce czy Anglii? przeprowadziłam gruntowne badanie rynku, zainteresowanie takim towarem jest duże, sprzedaż także. Che mieszkać w Polsce, ale raz w miesiącu lub raz na 2 miesiące chce wyjeżdżać do Anglii na kilka dni, na zakupy towaru. Nie chce mieć sklepu, czy galerii w Polsce, chcę prowadzić sprzedaż internetową, oraz sprzedaż na odpowiednich targach, które są kilka razy w miesiącu. ( sklep dlatego odpada, bo nie wiem, co i jak z wystawianiem faktur , paragonów...) Co do Anglii, miałabym miejsce zamieszkania, mam National Insurance Number, mam Home Office. Proszę o porady , może ktoś również przez podobny problem przechodził. ;)

Po pierwsze HO jest Ci nie potrzebny a jezeli juz nie jestes zatrudniona u tego pracodawcy to stracil waznosc a p[o drugie to nie jest pytanie natury prawnej ! Sama musisz zdecydowac w jakim , kraju chcesz prowadzic dzialalnosc. Sa tu tematy o handlu na bazie stron internetowych.

Jeśli chodzi o płacenie podatków, składek, myślę ze w Anglii jest bezpieczniej założyć działalność. Mniejsze prawdopodobieństwo że urzędasy będą szukać możliwości wlepienia mandatu. Zakupy też w UK, sprzedaż natomiast w PL. Nie wiem, jak to połączyć ( faktury..itp). Czy faktycznie jest korzystniej w UK , czy w PL? Wolałabym w UK odkładać na swoją emeryturę niż w PL...

Nie bardzo rozumiem o jakie mandaty Ci chodzi - jezeli zalegasz z oplatami badz robisz cos niezgodnie z przepisami to dostajesz kary tak samo jak w innym kraju. Jezeli chodzi o emeryture to tez nie ma kokosow

Powrót