Rozpoczęcie działalności przez dwie osoby pod tym samym adresem

• Autor wątku Autor wątku Barsa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barsa

Użytkownik
Odpowiedzi
89
Moja żona razem z koleżanką zamierzają założyć firmy, ale chcą wynajmować wspólnie ten sam lokal i o ile tu nie widzę przeszkód z podpisaniem dwóch umów z właścicielem lokalu... To widzę problem ze stroną internetową, bo tu też chcą mieć jedną, ale czy można to wykonać?

Ma to być zakład kosmetyczny, ale wykombinowały sobie, że założą działalność pod nazwą bliskoznaczną, np. Beauty Face Zofia T. oraz Beauty Body Henryka T.... Czy tutaj żaden urząd nie będzie się tego czepiał, przy wspólnym lokalu i może wspólnej stronie?

ps. wiem, że najłatwiej byłoby tu założyć spółkę, ale kosmetyka to taka działalność, że przy wykonywaniu tego osobiście ciężko dzielić się zyskami po 50%... ja też nie bardzo chciałbym odpowiadać majątkiem za to co zrobi wspólnik żony.

Nie widzę żadnego powodu żeby ktokolwiek miał się do tego przyczepić.

Czyli jest możliwość funkcjonowania jednej strony internetowej dla dwóch działalności? Rozumiem, że dwie umowy przy hostingu, dwie dla firmy która to stworzy itd.?

Barsa napisał:
Czyli jest możliwość funkcjonowania jednej strony internetowej dla dwóch działalności?
a są jakies przepisy regulujace strony internetowe przedsiębiorców?
Byleby konsumenci mieli świadomość z kim zawierana jest umowa (będzie na paragonie, bo dwie kasy fiskalne to musza być), to nawet UOKiK się nie czepi

Barsa napisał:
Rozumiem, że dwie umowy przy hostingu, dwie dla firmy która to stworzy itd.?
a czemu dwie?nie wsytarczy jedna ale dwie przedsiębiorczynie po stronie zlecających?
pytanie do ksiegowej czy da rade tak to wtzucić w koszty czy musza być dwie.

najprościej jedna umowa na hosting i refaktura 50% kosztów na drugą działalność. Za strone może być jedna umowa, 2 zlecającyh byle w umowie był zapis jak płacą np. 2 faktury VAT o wartości 50 % zlecenia każdego. Na większą skalę nazywa się to współdziałaniem konsorcjalnym i buduje się tak np. większość autostrad:)

Powrót