Rozpoczęcie pracy a zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Sebolas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebolas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam zwracam się na forum z takim problemem,opiszę po krótce swoją sprawę,dnia 12.072010 otrzymałem umowę zlecenie i straciłem prawo osoby bezrobotnej i prawo do zasiłku(gdyż cały czas byłem zarejestrowany jako bezrobotny) i tu moje pytanie czy związku z tym że pracę rozpocząłem w środku miesiąca tj. 12 lipca należa mi się teraz jeszcze pieniądze za te dwanaście dni w których byłem bezrobotnym??

Od 12-07-2010 masz umowę zlecenie, to zasiłek dostaniesz za 11 dni. Myślę, że ten fakt zgłosiłeś w U.P.

Tak firma zgłosiła,dostałem z PUP list o utracie zasiłku i prawa bezrobotnego :) Dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam :)

Zgadzam się. Dostanie Pan zasiłek za dni kiedy był Pan zarejestrowany w lipcu. Jak dzwoniłam kiedyś na infolinię Urzędu Pracy (19524) to powiedziano mi też, że jeżeli taka umowa zlecenia będzie trwała krócej niż 365 dni, to jeżeli zarejestruję się ponownie po jej zakończeniu w ciągu 14 dni to będę mogła dalej pobierać zasiłek (tzn. przez ten okres jaki mi pozostał). ;)

Sebolas napisał:
Tak firma zgłosiła
Co nie zmienia faktu, iż to na Panu spoczywa obowiązek powiadomienia urzędu pracy o podjęciu, w tym wypadku, innej pracy zarobkowej. Dodatkowo warto zapytać w urzędzie o dodatek aktywizacyjny.

Powrót