Rozpowszechnianie czyjegoś wizerunku w internecie

• Autor wątku Autor wątku marra123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marra123

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam, na wstępie napiszę, że szukałem odpowiedzi w internecie i informacji na ten temat jest bardzo mało, a zdania są podzielone. Mam pytanie odnośnie rozpowszechniania czyjegoś wizerunku ze strony Omegle (wideo czat). Ten czat działa na tej zasadzie, że losujemy jakąś osobę i ją widzimy. Możemy porozmawiać z nią, a jak się nam znudzi to wylosować inną osobę. Niektórzy jednak wchodzą na tą stronę i nagrywają programem komputerowym to co widzą na komputerze. Później wrzucają te nagrania w internet albo lepiej: prowadzą transmisje na żywo na youtubie!
Wiem że rozpowszechnianie czyjegoś wizerunku jest karalne, ale z drugiej strony na *** jest regulamin, że każdy kto tam wchodzi wyraża zgodę na upublicznienie swojego wizerunku. Czy youtuberzy robią to legalnie wrzucając filmiki lub prowadząc transmisje na żywo? Najwięksi youtuberzy potrafią zdobyć nawet milion wyświetleń pod takim filmem :/Jak to w końcu z tym jest?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Moje pytanie jest takie: czy youtuber wstawiając film w internet musi mieć zgodę osoby, która się na filmie znajduje, a którą nagrał na stronie Omegle.com? Z jednej strony, każdy kto wchodzi na serwis omegle, z automatu akceptuje regulamin, w którym jest chyba mowa o zgodzie na upublicznienie swojego wizerunku. Z drugiej strony mamy:

Art. 81.
0

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;

2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Drugie pytanie: czy youtuber może prowadzić transmisje na żywo, jak siedzi na stronie ***.com i poznaje nowe osoby? Te osoby może sobie tego nie życzą, bo te transmisje może oglądać nawet kilkanaście tysięcy osób na żywo na youtubie! Tu jest trochę inna sytuacja niż z publikowaniem filmików. Ciężko złożyć roszczenie, bo taka transmisja po zakończeniu znika z internetu i brak dowodów!

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marra123 napisał:
Moje pytanie jest takie: ...
Zadajesz pytanie i udzielasz odpowiedzi. Co do zasady zezwolenie na rozpowszechnianie wizerunku udziela się konkretnemu podmiotowi na określonych zasadach zatem kluczowe jest jakie określa ów regulamin.
marra123 napisał:
... czy youtuber może prowadzić transmisje na żywo, ...
Oto zapytaj ów portal źródłowy.

Ostatnia edycja:
Powrót