rozpowszechnianie i robienie mi zdjęć bez mojej zgody

• Autor wątku Autor wątku lejdiann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lejdiann

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Co mam zrobic kiedy ktoś (możliwe że wiem kto) zrobił mi zdjęcie z 'ukrycia'. Jest to zdjecie takie że ide ulicą i podwiewa mi spodniczke widać półdupek. Ktoś uchwycił niekomfortowa dla mnie sekunde. Osoba ta rozpowszechnia te zdjęcia wysyłając je do znajomych, nie widzialam go jeszcze na portalu spoleczosciowym, lecz mysle że niedługo może się tam pojawić. Myślę ze pół mojej szkoły może je już mieć. Nie wiem totalnie co robić - nie chce mówić o tym mamie bo jest mi aż głupio. A żeby iść z tym na policje sama, musiałabym mieć chyba skończone 17 lub 18 lat.

art. 190a
§ 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę,wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.

§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca

podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ostrzeżenie za pisanie głupot i wprowadzanie w błąd! - mod.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
@everything
Możesz mi wytłumaczyć, co kierowało Tobą w momencie, gdy umieszczałeś treść przepisu o uporczywym nękaniu do problemu, w którym uporczywe nękanie w ogóle nie występuje? Niewiedza? Błąd?

lejdiann napisał:
Osoba ta rozpowszechnia te zdjęcia wysyłając je do znajomych
Nie jest to rozpowszechnianie.
Skoro sprawa obejmuje uczniów szkoły, spróbuj pogadać z dyrekcją, może przywołają koleżkę do porządku. Jednak tak czy siak, sądzę, że bez udziału rodziców się nie obędzie.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXx

Za uporczywe pisanie bzdur i wprowadzanie w błąd mimo upomnień w wielu wątkach, przymusowy odpoczynek od forum - mod.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ok, poszłam do pedagog, a jak tylko moi rodzice dowiedzieli się o sytuacji to od razu pobiegli so dyrektorki. Na godzinie wychowawczej była pogadanka na ten temat - że jest to karalne itd. Ta dziewczyna mnie przeprosiła, ale nie było widać że jej przykro - zrobiła to dlatego że dyrektorka jej kazała ?????? ważne że wszystko jest już ok. Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za odp.

Jedyne co mnie zasmuciło to to, że dziewczyna nie została w żaden sposób ukarana.

No tak właśnie się dziwię - przecież robienie zdjęć jest dozwolone. A skoro młodej pani nie podoba się, że ktoś może sfotografować jej "goły półdupek" to niech może nie pokazuje pupy w miejscu publicznym?

Właśnie takie pogadanki mieszają w głowach i utrwalają błędne pojmowanie prawa.

A może nie POKAZYWAŁAM dupy w miejscu publicznym, tylko jak zawiał mocny wiatr to było mi ją widać? Sama dyrektorka i pedaog powiedziała, że rzecz którą zrobiła ta dziewczyna jest karalne. No coż.. są ludzie i parapety - bądź nadal w twierdzeniu, że robienie zdjęć i rozpowszechnianie ich bez zgody fotografowanego jest legalne.

Jeśli uważasz, że jest karalne - chętnie dowiemy się na podstawie jakiego przepisu :)

Fakt, że ktoś zrobił coś niegrzecznego, może chamskiego, nie znaczy że czyn ten obejmuje prawo karne.

"Co w sytuacji, gdy ktoś robi mi zdjęcie, a ja tego nie chce? W tym wypadku, możemy chronić swoje dobra osobiste poprzez wyrażenie sprzeciwu i żądanie zaprzestania dalszych naruszeń ze strony osoby trzeciej. Mówi o tym art. 24 K.C

§ 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.

§ 2. Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych.

§ 3. Przepisy powyższe nie uchybiają uprawnieniom przewidzianym w innych przepisach, w szczególności w prawie autorskim oraz w prawie wynalazczym.

Podsumowując, fotografowanie i filmowanie osób wymaga przede wszystkim ich wyraźnej i świadomej zgody, gdyż w innymi przypadku możemy narazić się na poważne konsekwencje karne czy cywilne. Należy jednak pamiętać że każdy przypadek oceniany jest ad causa czyli jednostkowo i inaczej ze względu na różne okoliczności mu towarzyszące."

Po pierwsze nie o sam proces robienia zdjęcia chodzi ale o to w jaki sposób się to odbywa. To co wkleiłaś nie ma żadnego związku z Twoim problemem. Gdybyś bardziej poznała temat, poszukała, poczytała, choćby tu na forum, zrozumiałabyś o co chodzi.

Po drugie nadal nie widzę tu żadnego przepisu karnego.

PS. Ilu potrzebujesz wypowiedzi i od ilu użytkowników żeby przestać się kłócić o to, że wiesz lepiej?

Ostatnia edycja:
Na prawie wykroczeń jest ogromy tasiemiec, w którym udzielają się sami tacy, którym zrobiono zdjęcie pomimo, że tego nie chcieli ;).
Ten wątek za to zmierza do zamknięcia.

lejdiann napisał:
... Sama dyrektorka i pedaog powiedziała, że rzecz którą zrobiła ta dziewczyna jest karalne ..
To niestety świadczy o ich bardzo fragmentaryczym lub całkowitym braku wiedzy w tym temacie.
lejdiann napisał:
... - bądź nadal w twierdzeniu, że robienie zdjęć i rozpowszechnianie ich bez zgody fotografowanego jest legalne.
Należy całkowicie rozgraniczyć robienie zdjęć od ich rozpowszechniania, a i to drugie jest dozwolone bez zgody w określonych warunkach.
Poczytaj, uzupełnij wiedzę zanim podejmiesz dalszą dyskusję !
Temat omawiany tutaj na Forum do bólu, nie kusisz daleko szukać.

Ostatnia edycja:
Witam
Nie chcę zakładać kolejnego tematu o tej tematyce , więc zapytam tutaj

Czy osoba która zrobiła mi zdjęcie bez mojej zgody ( mój przełożony w pracy), może przesyłać je do innych osób
proszę mi powiedzieć czy jest jakiś § na który sie moge powołać aby taka sytuacja więcej się nie powtórzyła

Jeśli już Ci się nie chciało zakładać własnego tematu należało dokładnie zapoznać się z tym, do którego się podłączyłeś :!:

Powrót