Rozpowszechnianie informacji publicznych

• Autor wątku Autor wątku SDion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SDion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Nie jestem pewny, czy trafiłem we właściwe miejsce na Forum. Temat dotyczy dalszego rozpowszechniania informacji publicznych pozyskanych zgodnie z ustawą o dostępie do informacji publicznej. Pytanie brzmi :
czy osoba lub Stowarzyszenie pozyskując informację w postaci kopii korespondencji pomiędzy innym Stowarzyszeniem a Urzędem ma prawo do dalszego publikowania ich treści w Internecie lub w innej formie ? Czy tylko do własnego wykorzystania ?
Jeżeli trafiłem w nie właściwe miejsce proszę o wskazanie do jakiego działu na Forum powinienem się z tym pytaniem zwrócić.
Dziękuje i pozdrawiam
SDion

Witaj,

to będzie zapewne zależeć od charakteru tych materiałów oraz szczegółów sytuacji. Tak ogólnie, to jeśli to była korespondencja, to obowiązuje tajemnica korespondencji, więc na początek winna być zgoda adresata na posiadanie tej korespondencji, a tym bardziej na jej rozpowszechnianie. W takim przypadku materiały te zapewne stanowiłyby również dobro osobiste firmy - adresata, co też podlega ochronie.
Inna rzecz to to, czy materiały w owej korespondencji miały charakter materiałów posiadających ochronę prawno - autorską, czy też były spod takowej wyłączone - na mocy Art.4. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Dziękuję za odpowiedź.
dokładnie chodzi o wystapienie Stowarzyszenia do organu nadzoru z pytaniem o opinię w sprawie propozycji zmian Statutu Stowarzyszenia oraz o poprawność przeprowadzenia głosowania.
Inne Stowarzyszenie lub osoba dokonały fotografii tej korespondencji w Urzędzie i zamieściły ją w Internecie. Czy mogły to zrobić ?
Pozdrawiam
SDion

mim zdanie nie. To jest korespondencja pomiędzy stowarzyszeniem, a urzędem, więc chroni ją tajemnica firmowa i korespondencji.

Dziękuję za opinię
Pozdrawiam

Powrót