Rozpowszechnianie nagrania z zajęć na uczelni wyższej.

• Autor wątku Autor wątku Asmodat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asmodat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy nielegalne jest opublikowanie nagrania (Audio) wykonanego w trakcie zajęć na uczelni, jeśli to co znajduje się na nagraniu nie ma żadnego związku z wykładanym przedmiotem ?

Mam taką sytuację, że wykładowca w trakcie zajęć robi jedno zadanie na tablicy przez 5-6 minut, a kolejne 1.5h opowiada nazwijmy to prostymi słowy "bzdury" (powtarzało się to notorycznie przez cały semestr). Czy mogę takie nagranie lub jego część opublikować powiedzmy na YT ?, żeby nikt więcej nie popełnił tego błędu co ja kiedyś i wybrał ta osobę jako prowadzącego.

Zaznaczam, że skończyłem już studia i obroniłem pracę, więc z kłopotami na uczelni się nie liczę, interesuje mnie kwestia prawna.

Zacznijmy od tego, że wykład należy uznać za ustalenie utworu, którego autorem jest wykładowca. Dalej to już sam doczytaj o bezprawnym rozpowszechnianiu cudzego utworu, podpowiem, to przestępstwo.

Rozumiem, po prostu zastanawiałem się, czy jeśli ktoś zamiast prowadzić wykład wyraża własne opinie z nim niezwiązane w jego trakcie, to nadal jest to owy "utwór" czy już coś innego.

Powrót