rozpowszechnianie stworzonej dla kogos strony

• Autor wątku Autor wątku m_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m_l

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
witam,

stworzylem strone www dla firmy - bez umowy, ale z faktura.
wszystko oplacone (chociaz strona do tej pory nie zostala opublikowana)

pytanie: czy moge ta strone odsprzedawac na zasadzie licencji innym klientom?
(jako tzw szablon)

wydaje mi sie ze moge, ale czy napewno? :)

inna sprawa: tu jestem na 100% pewny ale wole sie upewnic, czy po wykonaniu aplikacji internetowej jestem zobowiazany do przekazania zrodel?
(przed rozpoczeciem pracy nie bylo o tym mowy)
czy moge poprosic o dodatkowe pieniadze?

pozdrawiam

m_l napisał:
witam,

stworzyłem stronę www dla firmy - bez umowy, ale z faktura.
wszystko opłacone (chociaż strona do tej pory nie została opublikowana)

pytanie: czy mogę ta stronę odsprzedawać na zasadzie licencji innym klientom?
(jako tzw szablon)
tak, możesz. Ponieważ nie było pisemnej umowy pomiędzy tobą a zamawiającym, tym samym posiadasz całość praw autorskich do stworzonej strony. Oczywiście, mówimy tu o elementach które sam stworzyłeś lub o takich, na których wykorzystanie miałeś pozwolenie ich autora. Z uwagi na to, że nie było umowy pisemnej udzieliłeś zamawiającemu tylko domyślnej licencji na korzystanie z swojego dzieła - chodzi o to, że zamawiający nie ma licencji wyłącznej.

Gwoli ścisłości, nie powinno się mówić w tym przypadku o 'ponownym sprzedawaniu strony', a sprzedawaniu egzemplarzy stworzonej strony z jednoczesnym udzielaniem licencji na korzystanie z tych szablonów. Lub krócej to ujmując - udzielaniu licencji na korzystanie z szablonów.
inna sprawa: tu jestem na 100% pewny ale wole się upewnić, czy po wykonaniu aplikacji internetowej jestem zobowiązany do przekazania źródeł?
(przed rozpoczęciem pracy nie było o tym mowy)
źródła przekazuje się zwykle w momencie przeniesienia majątkowych praw autorskich do dzieła. U ciebie to nie wystąpiło, ponieważ jesteś w dalszym ciągu posiadaczem całości praw autorskich.
czy mogę poprosić o dodatkowe pieniądze?
tak, gdyż de facto udzielasz wtedy zgody na modyfikowanie twojej strony.

Ostatnia edycja:
dzieki wielkie za odpowiedz

jeszcze 2 pytnia, duza polska marka X zlecila zaprojektowanie strony agencji A.
agencja A stworzyla grafike, programowanie zlecila agencji B, agencja B zlecila to mnie
(zadnej umowy, tylko fakturki)

czy moge w portfolio wrzucic ten projekt? kto bedzie moim "klientem"?
czy bedzie to: "marka X, dla agencji B" ?

czy jesli ktos sie do tego doczepi - moge rzadac dodatkowej kasy za opcje "rezygnacji z przyznawania sie do autorstwa"? :)

i drugie pytanie: zrobilem zdjecia studyjne paru dziewczynom, na zasadzie TFP - mam je w portfolio www, czy na ich rzadanie musze je usunac?

m_l napisał:
witam,

stworzylem strone www dla firmy - bez umowy, ale z faktura.
wszystko oplacone (chociaz strona do tej pory nie zostala opublikowana)

pozdrawiam

W ten sposób powstał Facebook :)

Powrót