Rozpowszechnianie utworu w firmie

• Autor wątku Autor wątku Concern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Concern

Użytkownik
Odpowiedzi
267
Czy:
1) tworzenie biblioteki pracowniczej (nieodpłatne) lub pożyczanie pracownikom książek będzie dalej w dozwolonym użytku osobistym?
2) Wieszanie na ścianach firmy referencji, dyplomów, plakatów, zdjęć - będzie rozpowszechnianiem tych utworów?

1. Co do zasady użyczanie bez zgody uprawnionego jest zabronione, poczytaj jakie biblioteki mają prawo do tej licencji ustawowej.
2. I tak i nie, to zależy czy faktycznie mamy do czynienia z rozpowszechnianiem.

ad 1. Książki znajomym pożyczać można. Czy więc jeżeli pracownika poproszę, aby coś przeczytał i mu użyczę to wyjdzie poza użytek osobisty (generalnie jest to krąg osób pozostających w kontakcie)
ad 2. W biurze na recepcji na przykład.

1. To już nie będzie mieścić się w dozwolonym użytku osobistym.
2. Poczytaj co to jest rozpowszechnianie.

1. A jeżeli zatrudniam znajomego? To tak jakby. jako znajomemu mogę, jako pracownikowi już nie?
2. Publiczne udostępnienie. CO z tego wynika dla tej kwestii?

1. Lecz nadal to nie będzie korzystnie w ramach związku osobistego lecz służbowego.
2. Poczytaj więcej.

ad 1. A co z wyczerpaniem prawa? Moja książką - nie mogę jej pożyczyć/sprzedać?
A co z wysyłaniem linków do stron/treści?

Co z kwestią przekazywania/forwardowania wiadomości lub jej drukowania, cytowania w obrębie firmy? Te też mogą być teoretycznie chronione prawem autorskim.

Concern napisał:
... Moja książką ...
:?: Czy Twój egzemplarz utworu :?:

Podejmując jakąkolwiek dyskusję przyswój sobie podstawowe znaczenia terminów związanych z prawem autorskim :!:

Ostatnia edycja:
Mój egzemplarz utworu. Niemniej to tak jak rzecz.

A wysyłanie tych linków lub np. zdjęć komponentów produktów od producenta mailem, nie poprzez umieszczanie na swoim serwerze.

LeszsekS napisał:
1. Lecz nadal to nie będzie korzystnie w ramach związku osobistego lecz służbowego.
2. Poczytaj więcej.
Poczytałem.
Czyli:
1. Nie będzie to dozwolony użytek co do zasady. Natomiast to w jakikolwiek sposób skutkuje np. odpowiedzialnością karną?
2. Chyba to nie będzie więc rozpowszechnianie. Czyli nie są naruszone prawa autorskie?

Czyli wysłanie maila z jakimś utworem do klienta, pracownika (np. zdjęcie jakiegoś produktu, ale innej firmy w celu wyjaśnienia) to nie będzie rozpowszechnianie (do jednej osoby, nie publiczne rozpowszechnienie)?

Powrót