Rozpowszechnienie i wykorzystanie pracy bez zgody

• Autor wątku Autor wątku SebaKozi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SebaKozi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Przez 4 lata współpracowałem z pewnym zespołem tworząc dla nich światło na koncertach. Na początku tego roku stworzyłem nowe show świetlne pod kątem każdego utworu. Całość została przygotowana od początku do końca tylko i wyłącznie przeze mnie.

Któregoś razu wysłałem całe show osobie, która była za mnie na zastępstwie podczas koncertu.

Aktualnie nie współpracuje już z tym zespołem. Bez mojej wiedzy i zgody całe przygotowane show zostało przekazane nowo zatrudnionej osobie na moje miejsce. Dodatkowo bez mojej wiedzy i zgody zespół nadal korzysta z przygotowanego show. Dowodem są m.in filmiki zamieszczane w internecie.

Z zespołem w poprzednich 3 latach miałem podpisywaną co miesięczną umowę zlecenie. W tym roku nie podpisałem z nimi żadnej umowy, mam jednak dowody na to że współpracowałem z nimi podczas tych koncertów.

Chciałbym się dowiedzieć czy mogę w jakiś sposób domagać się wynagrodzenia w ramach praw autorskich za komercyjne wykorzystywanie moje pracy ? Zespół na jednym koncercie potrafi zarobić 5 cyfrową kwotę.
Co jeżeli zespół nie zareaguje na moją prośbę ?
Jakie dalsze kroki podjąć i czy w ogóle jest to realna walka ?

SebaKozi napisał:
... Któregoś razu wysłałem całe show osobie, która była za mnie na zastępstwie podczas koncertu. ...
zatem można domniemywać, że przekazałeś utwór do korzystania.
SebaKozi napisał:
... zespół nadal korzysta z przygotowanego show. ...
Korzysta na podstawie licencji domniemanej z powodu jak wyżej.
SebaKozi napisał:
... Chciałbym się dowiedzieć czy mogę w jakiś sposób domagać się wynagrodzenia w ramach praw autorskich za komercyjne wykorzystywanie moje pracy ? ...
W oparciu o Art. 43. Prawa autorskiego. Przedstaw swoje żądanie listem zpo.

Powrót