rozsyłanie ankiet poprzez pocztę email

• Autor wątku Autor wątku irenawm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

irenawm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w poniższej sprawie. Chcę otworzyć firmę oferującą pewną usługę dla osób wynajmujących mieszkania. przed podjęciem działalności chciałabym zbadać rynek i dowiedzieć się z jak dużym zainteresowaniem usługa ta by się spotkała.
Spisałam z portalu gratka.pl adresy email ok 200 osób wystawiających ofertę wynajmu mieszkania i chcę wysłać do nich linka na moją stronę z ankietą. Czy nie złamię w ten sposób prawa?

A ja uważam, że to zależy jak to będzie "rozegrane". Taka ankieta nie musi mieć cech informacji handlowej. Nie zawsze musi służyć "bezpośrednio lub pośrednio do promowania towarów, usług lub wizerunku przedsiębiorcy lub osoby wykonującej zawód, której prawo do wykonywania zawodu jest uzależnione od spełnienia wymagań określonych w odrębnych ustawach (...)" (art. 2. Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną).

W tym przypadku będzie chodzić o klasyczny przypadek spamu w postaci Unsolicited Bulk E-mail. Niezamówiona informacja handlowa także przybierze taką postać, jeśli wyślemy ją drogą elektroniczną do osoby, która nie podała nam dobrowolnie adresu e-mail (postać Unsolicited Commercial E-mail). Proszę jednak przeczytać czym jest informacja handlowa i jakie elementy składają się na to pojęcie.
Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie na forach informacji o tym, że zapraszasz do badania.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Sprawa była dla mnie nie do końca jasna ponieważ maile miały być wzięte ogólnie dostępnych źródeł. Przecież nie każdy wstawiający ogłoszenie podaje swój adres, a ci co podają dobrowolnie go udostępniają. Ale najwyraźniej się myliłam. Dziękuję za pomoc.

Powrót