Rozsyłanie postanowień jako załącznika ???

• Autor wątku Autor wątku piastunka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piastunka

Użytkownik
Odpowiedzi
224
Witam, we wniosku dodano jako załącznik postanowienie sądu w innej sprawie. Sąd wzywa do dostarczenia wniosków dla uczestników wraz z załącznikami.

Postanowienie było załączone jedynie dla sądu, celem udowodnienia pod prawnych. Jest to raczej dokument prywatny, który nie powinien być rozsyłany stroną postronnym. Kosztowało mnie także jego uzyskanie oraz musiałam udowodniać interes prawny aby go otrzymać, zatem dlaczego sąd ma go rozsyłać na lewo i prawo, gdy mi nie chciał wydać go od ręki??? Po za tym zawiera dane osobowe innych osób i informacje prywatne, które raczej nie powinny iść w postronne ręce.

Jak się ma do tego prawo?

Pozostali uczestnicy postępowania mają otrzymać odpis składanego przez Panią do Sądu pisma wraz z załącznikami (art 128 kpc). Sąd nie doręczając odpisów naraziłby sie na zarzut naruszenia przepisów postępowania (co przy korzystnym dla Pani rozstrzygnięciu działałoby zresztą na Pani niekorzyść gdyż jest zarzutem apelacyjnym). Brak złożenia odpisów z załącznikami będzie skutkował odrzuceniem Pani pisma procesowego. Może Pani cofnąć pismo wówczas nie będzie potrzeby przesyłania odpisów wraz z załącznikiem dla pozostałych uczestników postępowania. Zawsze istnieje możliwość zawnioskowania o dołączenie akt innej sprawy i przeprowadzenie dowodu z konkretnego dokumentu znajdującego się w tych aktach.

Jak można cofnąć takie pismo? Czy wystarczy, że zamiast postanowienia w piśmie do uczestników wskażę datę i sygnaturę postanowienia? Mogę w ten sposób ominąć wysyłania załączników do postronnych osób?

Sędzina jest o tyle dziwna, że prowadzi mi dwie sprawy. W jednej wzywa do przesłania samego wniosku, nie piszę nic o załącznikach. W drugiej sprawie każe dodać wniosek z załącznikami dla uczestników.

Co więcej inny sędzia, w sprawie, w której ja jestem stroną na posiedzeniu niejawnym, przysłał mi tylko wniosek wnioskodawcy bez załączników, a było ich wymienionych we wniosku kilkanaście, a i tak wydał postanowienie. Tak więc o chodzi???

piastunka napisał:
Jak można cofnąć takie pismo?

Napisać pismo, że wycofuje Pani wniosek dowodowy z dnia tego a tego i prosi Pani o zwrot pisma wraz z załącznikiem.

piastunka napisał:
Czy wystarczy, że zamiast postanowienia w piśmie do uczestników wskażę datę i sygnaturę postanowienia?Mogę w ten sposób ominąć wysyłania załączników do postronnych osób?

Nie i nie.

piastunka napisał:
Co więcej inny sędzia, w sprawie, w której ja jestem stroną na posiedzeniu niejawnym, przysłał mi tylko wniosek wnioskodawcy bez załączników, a było ich wymienionych we wniosku kilkanaście, a i tak wydał postanowienie. Tak więc o chodzi???

Można tylko spekulować. Być może jednak wnioskodawca nie złożył ostatecznie żadnych załączników a jedynie wymienił je w treści pisma.

Powrót