Rozszczenia o prawa autorskie do logo. Pytanie

• Autor wątku Autor wątku Bożydar01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bożydar01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam. czy ktoś kto sprzedaje takie koszulki jak na zdjęciach może być pociągnięty do odpowiedzialności karnej, za naruszanie praw autorskich?
***mod***

Dziękuję za odpowiedź

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli narusza cudze prawa autorskie to jak najbardziej.

***mod***
chodzi o takie coś. Czy w ten sposób narusza się prawa autorskie?

To zależy czy logo zostało opatentowane, burger king chyba nie jest a przynajmniej nie ma źródeł takich dla tego konkretnego loga w google.

znalazłem taki spis: http://www.wipo.int/madrid/monitor/en/showData.jsp?ID=ROM.1395851
I na pierwszym miejscu jest zapis dotyczący właśnie loga:
Description of the mark
The mark consists of the term "Burger King" in red lettering, set between yellow hamburger buns with a blue crescent design.

Czyli wychodzi na to, że teoretycznie można sprzedawać koszulki z logiem "Bitcoin King", w dodatku ta działalność (sprzedaż tych koszulek) to nie to samo co prowadzenie restauracji.
Dlatego chciałem dopytać, czy "Burger King" nie miał by żadnych rozszczeń o podobieństwo tych dwóch grafik?

agay napisał:
To zależy czy logo zostało opatentowane, ...
Nie masz pojęcia o czym piszesz :!: Znaków towarowych nie patentuje się, a uzyskuje prawa ochronne.
Czym innym jest naruszenie praw autorskich, a czym innym naruszenie praw ochronnych.
Bożydar01 napisał:
... Dlatego chciałem dopytać, czy "Burger King" nie miał by żadnych rozszczeń o podobieństwo tych dwóch grafik?
Poczytaj o opracowaniu cudzego utworu :!:

Ostatnia edycja:
za zasadnicze kryterium odróżniające utwór inspirowany od utworu zależnego, będącego opracowaniem, przyjmuje się takie twórcze zmodyfikowanie elementów dzieła inspirującego, że o charakterze dzieła inspirowanego decydują już jego własne, indywidualne elementy, a nie elementy przejęte.
jak wygląda granica po między utworem inspirowanym, a utworem zależnym? kiedy utwór inspirowany staje się utworem zależnym? Patrzy się na to w ilu procentach dana grafika jest podobna do pierwowzoru?

Nie ma takiej granicy, wszystko zależy od indywidualnej oceny.

a jak myślisz, ten obrazek co wkleiłem wyżej to utwór inspirowany czy zależny? aha link usunięty. Chodzi mi o ten "Bitcoin King" podobny do Burger Kinga

Ostatnia edycja:
Za zasadnicze kryterium odróżniające utwór inspirowany od utworu zależnego, będącego opracowaniem, przyjmuje się takie twórcze zmodyfikowanie elementów dzieła inspirującego, że o charakterze dzieła inspirowanego decydują już jego własne, indywidualne elementy, a nie elementy przejęte
(wyrok Sądu Najwyższego z dnia 10 lipca 2014 r., sygn. akt I CSK 593/13)

Moja ocena nie ma żadnego znaczenia.

właśnie za bardzo ogólnikowy jest ten wyrok :x . Moim zdaniem ten Bitcoin King to już utwór zależny. Te różnice powinny być określane procentowo.

Bożydar01 napisał:
... Te różnice powinny być określane procentowo.
Bzdura. To jest własność intelektualna a nie zakupy na straganie.

jest gdzieś spis i opis przebiegu rozpraw. Ogólny albo związany z prawami autorskimi?

Powrót