rozszczenie regresowe

• Autor wątku Autor wątku klaudia154
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudia154

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Jestem studentką rodzice się rozstali. Ojciec przez dwa pierwsze miesiace płacił ustaloną kwotę, przelewem na konto, jednakże od dwóch miesięcy nie chce płacić. Jestem w trakcie pisania pozwu o alimenty jednakże, chciałabym aby alimenty te zapłacił również za lipiec i sierpień. W utrzymaniu pomagala mi mama, narzeczony oraz część wydatków pokrywałam z odłozonych pieniedzy gdyż przez cały semestr dorabialm sobie. Czy jest szansa na uzyskanie owych alimentów za tamten okres i czy można zawrzeć to w jednym pozwie ? Jak tak to gdzie i jak to musze sformułować ? I czy na świadków wtedy musze powołać mame i narzeczonego. Mama przekazała mi gotówke a ja nie mam żadnych parogonów, narzeczony płacił np za jedzenie i czasami ubrania.

W pozwie wnosi Pani o zasądzenie alimentów z dniem 1 lipca. W uzasadnieniu opisuje Pani swoją sytuację(nauka na studiach dziennych, mieszkanie z matką, praca dorywcza), dołączyć należy rachunki za mieszkanie, w którym Pani mieszka plus faktury imienne na pozostałe potrzeby(mogą być z ostatniego miesiaca) oraz oczywiście zaświadczenie z uczelni. Wystarczy opisać, że ojciec płacił alimenty w kwocie x dobrowolnie do dnia 31 czerwca, później po prostu zaprzestał. Dowód wyciąg bankowy.
Nie musi Pani powoływać świadków, n ich nie wnoszą do sprawy, a sąd nie powinien wątpić w Pani słowa w pozwie.

Powrót