Rozwiązanie stosunku pracy, a zasiłek

• Autor wątku Autor wątku ola_19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ola_19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jestem zatrudniona w jednostce budżetowej, nieprzerwanie od 11-tu lat umową na czas nieokreślony. Obecnie chcę odejść z pracy, zatem moje pytanie dotyczy: jakie warianty rozwiązania umowy z pracodawcą dają mi gwarancje natychmiastowego pobierania zasiłku dla bezrobotnych? Powodem odejścia jest wypalenie zawodowe i chęć zmiany pracy z komfortem poszukiwania jej przy zapewnieniu wsparcia finansowego w pierwszych miesiącach aktywnego poszukiwania. Samotnie wychowuję nastoletnie dziecko, dlatego jest to dla mnie tak istotne od strony finansowej.

Z góry dziękuję za pomoc.

Zasiłek nie należy się pracownikowi, który wypowiedział umowę lub rozwiązał ją za porozumieniem stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania lub pracownik rozwiązał umowę o pracę w z winy pracownika.
Jeśli nie zachodzi żadna z tych przyczyn, a chcesz dostać zasiłek to musisz zostać zwolniona przez pracodawcę.

Dziękuję ślicznie za szybką odpowiedź

W przypadku rozwiązania umowy przez Ciebie zasiłek również otrzymasz, tylko po 90 dniach od daty rejestracji i zasiłek o te 90 dni ulegnie skróceniu.

Jeśli samotnie wychowujesz dziecko do 15. roku życia przysługuje Ci prawo do zasiłku na 365 dni. Mając na uwadze powyższy wpis - zasiłek po 90 dniach i skrócony o ten okres - zasiłek zostanie przyznany na 275 dni.

Powrót