Rozwiązanie umowy - Cyfrowy polsat

• Autor wątku Autor wątku Cratosik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cratosik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

20 XII 2015 podpisałem umowę z Plus na telefon rodzinny oraz z cyfrowym polsatem na telewizję. Ponieważ była wtedy promocja SmartDOM to te umowy zostały tak potraktowane i płaciłem za TV 50% mniej. Oprócz tej jednej umowy miałem jeszcze jedną umowę na polsat podpisaną na początku roku (koło stycznia). Ta umowa była najmniejszym abonamentem jaki jest możliwy (za 19.99 - dla kogoś z rodziny to wziąłęm). W tym roku w styczniu skończyła się umowa na ten najniższy abonament. Ponieważ już tego nie potrzebowałem, umowy nie przedłużyłem i złożyłem wypowiedzenie. Zostały mi wiec umowy podpisane w grudniu (UMOWA I - PLUS na telefon i UMOWA II na telewizję w polsacie - i ta umowa była od początku rabatowana przez SmartDOM).Wszystko pięknie poszło ale Cyfrowy Polsat zabrał mi rabat SmartDOM na drugą telewizję. Oczywiście złożyłem reklamację że nadal posiadam telefon w PLUS i telewizję w polsacie . Bronią się § 3 pkt. 8 regulaminu SmartDOM podając jego wycinek:

Przepis prawny:
Jeśli Abonent w momencie podpisywania Nowej Umowy I/II TV wśród posiadanych usług miał
także inną umowę o świadczenie usług w zakresie zapewnienia dostępu do programów
telewizyjnych i zrezygnuje z tamtej umowy utraci także Rabat/Upust promocyjny/Upust specjalny
na Nową Umowę I lub Nową Umowę II TV.

Cały punkt brzmi tak:

Przepis prawny:
Jeśli Abonent w momencie podpisywania Nowej Umowy I/II TV wśród posiadanych usług miał
także inną umowę o świadczenie usług w zakresie zapewnienia dostępu do programów
telewizyjnych i zrezygnuje z tamtej umowy utraci także Rabat/Upust promocyjny/Upust specjalny
na Nową Umowę I lub Nową Umowę II TV. Jeżeli w momencie utraty Rabatu Abonent posiadał
także Nową Umowę II to o ile spełnia warunki zostanie ona zakwalifikowana jako Nowa Umowa I
i będzie na nią przyznawany Rabat.

więc pominęli moim zdaniem dla mnie najbardziej znaczący kawałek:

Kod:
Jeżeli w momencie utraty Rabatu Abonent posiadał
także Nową Umowę II to o ile spełnia warunki zostanie ona zakwalifikowana jako Nowa Umowa I
i będzie na nią przyznawany Rabat.

Posiadam umowę na PLUS która spełnia wymagania SmartDOM i posiadam usługę TV z polsatu która także spełnia wymagania.

Dodatkowo dochodzi sprawa dekodera. Posiadam dekoder: PVR HD 7000. Niestety nie jest on udany. Pierwszy dekodek oddałem na gwarancję ponieważ spaliło się wejście HDMI a dodatkowo 95% nagrywanych kanałów się nie nagrywa (jest albo błąd nagrywania albo brak nagrania). Za każdym razem była sprawdzana jakość sygnału etc i zawsze jest bardzo dobrze. Oddałem drugi dekoder jeszcze raz do punktu klienta. Otrzymałem ponownie taki sam dekoder. Chciałem nowszy model (oczywiście płacąc za niego) ale Pani poinformowała mnie że nie jest to możliwe bo mogą wymienić tylko na ten sam model. Nigdzie nie znalazłem w regulaminie takiego punktu ale za to znalazłem punkt mówiący o tym że usługodawca udostępni sprzęt pozwalający na oglądanie TV i korzystanie z funkcji dekodera (w tym nagrywanie). Otrzymując ten sam model nie jestem w stanie tego robić (nawet w punkcie obsługi klienta mówią że to jest felerny model dekodera).

Patrząc na pierwszy problem czy jestem w stanie rozwiązać umowę z polsatem z ich winy i nie płacić kary umownej?

Jeżeli w drugim problemie także mam rację (nie jestem tego pewien dlatego pytam :) ) to czy mogę to podciągnąć do rozwiązania umowy z winy operatora? Jeżeli natomiast rzeczywiście polsat ma prawo nie udostępnić mi bez aneksowania umowy nowszego dekodera to czy mogę w ogóle zrobić z pierwszym i drugim problemem?

Powrót