Rozwiązanie umowy karty kredytowej ze skutkiem natychmiastowym

• Autor wątku Autor wątku arch05
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arch05

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Dostałam wczoraj informację z banku, że zamierza on od maja podnieść opłaty miesięczne za użytkowanie karty kredytowej, jednocześnie na końcu prospektu informując iż:
"W odniesieniu do umów rachunków, kart kredytowych oraz elektronicznych instrumentów płatniczych - jeśli nie akceptują Państwo wprowadzonych zmian, mogą Państwo zgłosić w Banku sprzeciw przed datą wejścia zmian lub wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym".
W związku z tym zadzwoniłam dziś do banku chcąc rozwiązać umowę (Pani w placówce poinformowała mnie, że mogę to tylko telefonicznie zrobić, w oddziale nie można!) i dowiedziałam się, że mogę owszem rozwiązać natychmiastowo, lecz i tak umowa wygaśnie za 30 dni!
Proszę o informację, poradę czy mogę to zrobić zatem listownie i czy wtedy za datę rozwiązania natychmiastowego umowy liczy się data nadania listu czy odebrania przez bank?
Z góry dziękuję za pomoc, sprawa jest dość pilna gdyż przetrzymanie mnie o miesiąc będzie skutkować naliczeniem stałych rocznych opłat za kartę, które przypadają za tydzień.
Zuzanna

ale nie moga ci policzyc za caly rok tylko za okres uzywania proporcjonalnie

Czyli jak jest zapis w przesłanych nowych warunkach kart kredytowych, że mogę rozwiązać ze skutkiem natychmiastowym, to i tak rozwiązywanie umowy trwa 30 dni?

arch05 napisał:
Z góry dziękuję za pomoc, sprawa jest dość pilna gdyż przetrzymanie mnie o miesiąc będzie skutkować naliczeniem stałych rocznych opłat za kartę, które przypadają za tydzień.

A roczna opłata za kartę nie jest naliczana za ostatni rok jej używania?

Witam ponownie,
Opłata roczna za kartę jest naliczana za rok użytkowania, który w tym dniu się rozpoczyna.
Zatem na jakiej podstawie prawnej dziś naliczona opłata roczna powinna być policzona proporcjonalnie w przypadku bycia użytkownikiem tej karty tylko przez najbliższy miesiąc?
Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót