rozwiązanie umowy na czas określony???

• Autor wątku Autor wątku immo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

immo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, czy przy umowie na czas określony muszę dodatkowo pisać o rozwiązanie umowy????? Dokładnie chodzi mi o umowę na udostępnianie internetu. W umowie nie ma słowa o tym, że umowa po wygaśnięciu automatycznie zostaje przedłużona, natomiast jest punkt:

1. Umowa może być rozwiązana przez każdą ze stron na piśmie pod rygorem nieważności z 90 (dziewięćdziesięciu) dniowym wypowiedzeniem, ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego, przy czym:

a. Pisemne oświadczenie Użytkownika o wypowiedzeniu Umowy przekazywane jest na adres Udostępniającego, za pośrednictwem poleconej przesyłki listowej za pokwitowaniem. Za dzień rozpoczęcia biegu wypowiedzenia przyjmuje się dzień wpłynięcia wypowiedzenia do Udostępniającego.

b. Pisemne oświadczenie Udostępniającego o wypowiedzeniu Umowy przekazywane jest na adres Użytkownika usług określony w Umowie, za pośrednictwem poleconej przesyłki listowej za pokwitowaniem. Za dzień rozpoczęcia biegu wypowiedzenia przyjmuje się dzień wpłynięcia wypowiedzenia do siedziby Użytkownika.

c. W przypadku rozwiązywania przez Użytkownika umowy przed terminem jej obowiązywania Użytkownik zostanie obciążony karą umowną w wysokości odpowiadającej iloczynowi miesięcy, pozostałych od daty rozwiązania umowy do wyżej wskazanego terminu, przez obowiązującą miesięczną stawkę abonamentową.

tylko że wg mnie jest to punkt który odnosi się do umów zawieranych na czas nieokreślony. Co wy na to?

Pozdrawiam

Nie, nie ma pan obowiązku jednakże dla bezpieczeństwa jest lepiej napisać pismo z informacją iż umowa uległa rozwiązaniu w dniu ....

ale czy musialem napisac to 90 dni temu?
tzn. umowe mam do 22 lipca 2007 wiec wystarczy ze napisze np. dzis ze umowa wygasa w dniu 22 lipca 2007???

Tak wystarczy. Ten zapis o 90 dniach pozwalał wypowiedzieć wcześniej umowę, przed upływem okresu na jaki była ona zawarta.

Powrót