Rozwiązanie umowy o dzieło, a ponoszenie kosztów szkoleń.

• Autor wątku Autor wątku Flaczyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flaczyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Podpisałem umowę o dzieło. Moja praca polega na sprzedawaniu usług w Call Center. Przy podpisywaniu umowy osoba rekrutująca zapewniała mnie i inne osoby (słownie), że będziemy pracować w zmianach porannych, będzie możliwość dopasowania godzin do własnych potrzeb itd... Po 3 tygodniach okaząło się że będziemy pracować na zupełnie innych warunkach niż obiecano nam na początku (głównie chodzi o godziny pracy). W związku z tym że mam inną podstawową pracę (mówiłem o tym przy podpisywaniu umowy) i jest ona dla mnie najważniejsza, nie odpowiada mi pracować w tej firmie w godzinach wieczornych. Jakie mam możliwości negocjacji aby rozwiązać tę umowę bez ponoszenia kosztów szkoleń ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Poniżej załączam kopię umowy:

Ostatnia edycja:
Napiszę z innej beczki, umowa którą wrzuciłeś posiada wszelkie elementy umowy o pracę. Jeśli będą marudzić przy chęci rozwiązania przez Ciebie umowy, zakomunikuj im że wystąpisz do sądu pracy z pozwem o ustalenie istnienia stosunku pracy (będa wówczas narżeni na koszty sądowe, zastępstwa procesowego, pokrycia ZUSu itp.). Myślę, że taki mały "szantażyk" powinien wystarczyć.

Nadto możesz powołać się na błąd oświadczenia woli w postaci podstępnego wprowadzenia Cię w błąd co do treści czynności prawnej i uchylić się od skutków czynności prawnej oświadczeniem złożonym pracodawcy na piśmie. Oczywiście jeśli nie zdecydujesz się na "szantażyk".

Ewentualne uznanie przez sąd pracy tej umowy za umowę o pracę to daleka droga i niepewna. Tak samo powoływanie się na błąd oświadczenia woli.
Obecnie, dopóki sąd nie wyda prawomocnego wyroku, ta umowa obowiązuje i nic się na to nie poradzi. Żadne przepisy prawa pracy nie mają tu zastosowania. "Szantażyk" raczej nie pomoże, choć można próbować. Temat przenoszę na "cywilne".

Dziękuję serdecznie za pomoc. Jutro dam znać jak potoczyła się rozmowa :) Pozdrawiam.

Powrót