Rozwiązanie umowy o pracę a zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku kamil142
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil142

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam.
Z dniem 28 kwietnia tego roku skończył mi się okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas określony. Był zachowany 2 tygodniowy termin wypowiedzenia. Umowa została rozwiązana za porozumieniem stron. Od tego dnia pozostaję bez pracy. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będę miał nową pracę. Czy za okres maj, gdy nie byłem zarejestrowany w UP należy mi się zasiłek jakbym np teraz się zarejestrował ? Nie rejestrowałem się bo myślałem, że zatrudnię się w nowej firmie, lecz nie wypaliło. Cały maj nie pracowałem. U ostatniego pracodawcy miałem przepracowane 2 lata i 3 miesiące.
Pozdrawiam.

Jezeli pozostale warunki zostaly spelnione to zasilek bedzie nalezal sie po 90 dniach od zarejestrowania sie w up i o tyle dni zostanie pomnijszony.

Piffko napisał:
Czy za okres maj, gdy nie byłem zarejestrowany w UP należy mi się zasiłek jakbym np teraz się zarejestrował ?
Nie. Przede wszystkim dlatego, iż nie dokonałeś rejestracji w PUP od razu. Zasiłek dla bezrobotnych przyznawany jest w wyniku rejestracji jako osoba bezrobotna. Absolutnie nie z datą wsteczną.

witam
mam 4 świadectwa pracy które łącznie dają mi przepracowane 12 m-cy na normalnych warunkach(tzn. pełen etat,najniższa krajowa,wszystkie składki opłacane)
pytanie moje dotyczy drugiego świadectwa wypowiedzenie dyscyplinarne.
3 pozostałe wygaśnięcie umowy
czy liczy się ono normalnie i mogę starać się o zasiłek dla bezrobotnych?

Istotne jest kiedy nastąpiła tzw. dyscyplinarka. Jeśli w okresie 6 miesięcy przed rejestracją to zasiłku nie otrzymasz.
"Prawo do zasiłku nie przysługuje bezrobotnemu, który: (...)w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem się w powiatowym urzędzie pracy spowodował rozwiązanie ze swej winy stosunku pracy lub stosunku służbowego bez wypowiedzenia." - art. 75.1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

super Panie Kosssz
20 06 2013 - 31 08 2013 wygaśnięcie umowy normalne
01 09 2013 - 22 12 2013 dyscyplinarka
07 01 2014 - 31 05 2014 wygaśniecie normalne
02 06 2014 - 31 08 2014 wygaśnięcie normalne

Bardzo wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź
z tego co liczę prześlizgnąłem się na włosku , ale sie uda - super

zgadza się , wiem Pani Agnieszko
to nie błąd w datach
przy takich umowach , i datach j/w ,rozumiem ,że się kwalifikuje

Tak o ile udokumentujesz, że w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni byłeś zatrudniony i osiągałeś wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy (....)

Powrót