rozwiazanie umowy o zakup mebli

• Autor wątku Autor wątku ASDRE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ASDRE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witajcie!
prosze was o pomoc.
w lipcu zakupilismy meble w pewnym sklepie meblowym, po tygodniu od zamowienia mialy przyjechac do domu. dzisaj mamy pazdziernik, a mebli nadal nie ma. w miedzyczasie raz mnie informowano, ze w wyznaczonym terminie meble nie dojada z powodu problemow w firmie. dzwonilam do firmy i pytalam czy istnieje mozliwosc rozwiazania umowy. nie wyslalam wtedy zadnego pisma do sprzedawcy z taka propozycja, ale jak sie pozniej okazalo pani kierownik tego sklepu, caly czas czekala na moje pismo i dlatego przez dwa miesiace nie dzwonila do mnie, nie informowala czy transport do mnie dojedzie i co wogole sie dzieje z miomi meblami, za ktore zaplacilam w calosci gotowka. dzisiaj dostalam odpowiedz na moje pismo z prosba o rezygnacje z umowy (pozniewaz sprzedawca nie wywiazal sie z terminu dostarczenia mebli), oczywiscie odpowiedz negatywna i wnioskuje ze to ja zawlailam sprawe, poniewaz wczesniej telefoniczne pytalam o mozliwosc rozwiazania umowy. co mam zrobic nadal czekac na meble czy moze przeprosic pania kierownik ze zawracam czas.
pozdrawiam

witam

a jak umówiłaś się ze sklepem co do terminu dostarczenia mebli? jeżeli ten termin sklep przekroczył, masz prawo odstąpić od umowy po wyznaczeniu dodatkowego terminu na wykonanie przez sklep zobowiązania, ale możesz też bez wyznaczenia takiego terminu, albo po jego upływie, jeżeli takowy był, żądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki (art.491 par. 1 kc);
jeżeli jednak jedno ze świadczeń wzajemnych, w tym wypadku meble, stało się niemożliwe wskutek okoliczności, za które ponosi odpowiedzialność strona zobowiązana (sklep), druga strona może, według własnego wyboru, albo żądać naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania, albo od umowy odstąpić (art.493kc);

w mojej ocenie najlepiej wyznacz sklepowi dodatkowy, tym razem krótki termin na wykonanie przez nich zobowiazania, pod rygorem odstąpienia od umowyw trybie art.491kc; myślę że to poskutkuje; termin wyznacz np. na 7 dni od doręczenia pisma, a pismo złóż osobiście, dbając o potwierdzenie jego doręczenia na swej kopii

pzdr
k

Powrót