Rozwiązanie umowy.Pomocy Błagam!!!

• Autor wątku Autor wątku leonsl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leonsl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mój pracodawca zobowiązał mnie do zwrotu kosztu odbytego szkolenia zagranicznego w przypadku rozwiązania umowy o pracę z mojej strony przed ustalonym w umowie szkoleniowej terminem (3 lata)
Czy mogę rozwiązać umowę przed terminem i uchylić się od zapłaty kosztów, jeżeli:
- nie otrzymałem żadnego potwierdzenia odbytych szkoleń (certyfikat, dyplom itp.)
- szkolenie było warunkiem podjęcia pracy
- nie otrzymałem szczegółowego wyliczenia kosztu szkolenia (pracodawca nie wiem na jakiej podstawie ustalił dzienny koszt szkolenaia na konkretną kwotę)
- szkolenie odbyło się bez udziału firmy zewnętrznej, a jedynie w odziale firmy za granicą (oddział w Polsce był w budowie)
- pracodawca do tej pory nie przedstawił mi dokładnego zakresu obowiązków i odpowiedzialności (pracuję już 12 miesięcy)
- warunki pracy, płacy oraz możliwości rozwoju i podnoszenia kwalifikacj dalece odbiegają od tych obiecywanych (ustnie) przed wyjazdem na szkolenie
- większość czasu "szkolenia" spędziłem na normalnej pracy na linii produkcyjnej, mimo że moje stanowisko dotyczy głównie nadzoru producji

umowa szkoleniowa wiąże - spór ewentualny rozstrzygnie sąd.

Powrót