Rozwiązanie umowy z winy abonenta

• Autor wątku Autor wątku marekt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jestem/byłem abonentem jednej z firm świadczącej usługi dostępu do internetu. Jako, że jakość ich usług była mizerna a telefony wykonywane do nich nic nie dawały przestałem płacić za ten internet. Bardzo szybko odcięto mnie od internetu a ja znalazłem sobie nowego dostawcę. Teraz przyszła do mnie faktura do zapłaty abonamentu za 16m-cy(z którego nie korzystałem) + kara umowna.
1. Umowę miałem na czas nieokreślony.
2. Nie wypowiedziałem tejże umowy bazując na punkcie w regulaminie który mówi, że "w przypadku zalegania z płatnościami przez okres dłuższy niż 1 miesiąc operator jest uprawniony do natychmiastowego rozwiązania umowy z winy abonenta".

Mam pytanie czy mają teraz prawo żądać opłat za te zaległe faktury skoro już po miesiącu nie płacenia nie było możliwości skorzystania z tego internetu? Czy operator nie powinien rozwiązać tejże umowy po miesiącu?
Czy operator nie powinien wcześniej wysyłać jakiegoś monitu o zapłatę tylko dopiero teraz gdy zrobił porządek w fakturach?(Tak w ogóle to faktury były przesyłane raz na 3 miesiące a w tym roku już żadna nie przyszła)

moim zdaniem zaprzestanie wykonywania usługi, bez powiadomienia i brak jej kontynuacji może być poczytany za wypowiedzenie umowy. Co za tym idzie - zapłata będzie tylko za okres wypowiedzenia + kara umowna.

Powrót