rozwiązanie umowy z wydawnictwem

• Autor wątku Autor wątku sonia9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sonia9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Napisałam na zlecenie wydawnictwa książkę. Wywiązałam się z umowy, oddając tekst w terminie. Tekst został zaakceptowany, jednak należność nie została wypłacona w terminie określonym w umowie (minął już miesiąc od ostatecznego terminu wypłaty honorarium). Chciałabym rozwiązać umowę z wydawnictwem, nie zależy mi na pieniądzach, tylko na rozwiązaniu umowy. Wydawnictwo jednak nie reaguje na moje prośby. Co powinnam zrobić? Podkreślam, że zależy mi na szybkim rozwiązaniu umowy, a nie na wyegzekwowaniu należnego honorarium.

Witaj, umowa została zrealizowana, pozostaje kwestia wypłacenia przez zamawiającego wynagrodzenia. W takim przypadku nie bardzo widzę możliwości odstąpienia od umowy (przy miesięcznym opóźnieniu płatności brak jest w moim odczuciu naruszenia istotnego interesu twórcy), pozostaje egzekucja wynagrodzenia. Poczytaj więcej na temat umów o dzieło http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73780-kodeks-cywilny-umowy-o-dzielo.html, jak również odpowiednie zapisy w USTAWIE z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - w szczególności Art.56.

Trzeba wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty (listem poleconym za potwierdzeniem odbioru), a jeśli nie poskutkuje - wnieść sprawę do sądu. Te sprawy zwykle rozstrzygane są szybko i sprawnie. Poszukaj w Archiwum lub opcją 'Szukaj' podobnych tematów - było ich wiele.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie w związku tą kwestią. Jaki zapis może zagwarantować autorowi bezproblemowe odstąpienie od umowy? Czy zapis: "Autor ma prawo po upływie takiego a takiego czasu do odstąpienia od umowy" wystarczy, aby po upływie tego terminu bez żadnych problemów rzeczywiście odstąpić od umowy i od ręki odzyskać prawa do książki?

Z góry serdecznie dziękuję.

sonia9 napisał:
"Autor ma prawo po upływie takiego a takiego czasu do odstąpienia od umowy"
Pamiętać należy, że w umowie można zawrzeć dowolne zapisy, które akceptują obie strony, zaś same zapisy są niesprzeczne z panującym prawem. Więc przytoczony zapis może być umieszczony w umowie, ale powinien on współgrać z pozostała częścią umowy oraz regułami zawartymi w prawie autorskim oraz innych aktach regulujących dane stosunki (np. kodeks cywilny...).

W rzeczywistości, aby być naprawdę skutecznym, powinien on być zapewne o wiele bogatszy, ponieważ musiałby określać szczegółowo i dokładnie warunki, pod jakimi odstąpienie byłoby możliwe oraz sposób wzajemnego (bądź nie) rozliczenia poniesionych kosztów czy szkód.

Powrót