Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron a prawo do zasiłku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku wojtek444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtek444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dobry wieczór, niedawno rozwiązałem umowę z pracodawcą za porozumieniem stron. Przepracowałem w tej firmie ponad sześć lat. W związku z tym mam kilka pytań (nie potrafię sam znaleźć odpowiedzi w tych skomplikowanie sformułowanych przepisach). Po jakim czasie mogę zarejestrować się jako bezrobotny? Czy będzie mi się należał zasiłek?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Wojciech

Jezeli reszta warunków jest spełniona to Po 90 dniach od momentu zarejestrowania i o taki okres pomniejszony

wojtek444 napisał:
Przepracowałem w tej firmie ponad sześć lat.
Jaka umowa, jaki wymiar etatu, jakie wynagrodzenie brutto? Czy przebywałeś w tym czasie na urlopie bezpłatnym, jeśli tak, to w jakim okresie?

Umowa zawarta była na czas nieokreślony na pełny etat. Wynagrodzenie brutto- najniższa krajowa. Urlopu bezpłatnego nie wykorzystałem.

Czyli tak jak już wyżej napisał Piffko
Mezczyzna.gif
zasiłek będzie przysługiwał po 90 dniach od dnia rejestracji i o tyle dni krótszy.

Kosssz napisał:
Czyli tak jak już wyżej napisał Piffko
Mezczyzna.gif
zasiłek będzie przysługiwał po 90 dniach od dnia rejestracji i o tyle dni krótszy.

Czy to oznacza, że pierwszy zasiłek otrzymam po 3 miesiącach i tylko na 3 miesiące (ulega skrócenie o 3 mce) ? (mam identyczną sytuację)

gagusia1988 napisał:
Czy to oznacza, że pierwszy zasiłek otrzymam po 3 miesiącach i tylko na 3 miesiące (ulega skrócenie o 3 mce) ? (mam identyczną sytuację)
Przy porozumieniu stron zasiłek przysługuje po 90 dniach i o taki okres jest skrócony.
Przez jaki faktycznie okres zostanie Ci wypłacony zasiłek dla bezrobotnych nie jestem w stanie zgadnąć, ponieważ nie mam wiedzy na temat stopy bezrobocia w Twoim powiecie na dzień 30 czerwca 2013..., od której zależy okres przyznania zasiłku.

Szczegóły poznasz czytając ten wątek: http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Ostatnia edycja:
Powrót