rozwiązanie, wygaśnięcie umowy a prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku madzia888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madzia888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
proszę o odpowiedź czy będzie przysługiwało mi prawo do zasiłku i czy będzie obowiązywał jakiś okres karencji w moim przypadku. od 15-08-2006 do 28-02-2010 miałam umowę, która została rozwiązana z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia przez pracodawcę. 01-03-2010 miałam umowę zlecenie, 0d 02-03-2010 do 31-03-2010 mam umoe na okres próbny. nie chcę przedłuzać tej umowy i mój pracodawca o tym wie, chcę rozstać się łagodnie ale tak aby nie mieć po rozwiązniu umowy karencji w oczekiwaniu na zasiłek, jak naj;epiej rozwiazać ta umowę jeżeli pracodawca nie zgodzi się bym pracowała do jej wygaśnięcia czyli do 31-03-2010. Proszę o odpowiedz czy jak rozwiąże ją ja za wypowiedzeniemlub pracodawca za wypowiedzeniem lub za porozumieniem stron będę musiała czekać na zasiłek???jakie rozwiązanie będzie najlepsze aby zasiłek dostać odrazu????? z góry dziękuję za odpowiedź

a i jeszcze jedno pytanie jak umowa wygaśnie samoistnie czyli 31-03. czy dostane zasiłek odrazu???

Zasiłek przysługuje po okresie karencji jeżeli:
a) pracownik wypowie umowę o pracę lub rozwiąże umowę za porozumieniem stron (z wyjątkiem sytuacji, gdy porozumienie stron wynika ze zmiany miejsca zamieszkania labo gdy wynika z przyczyn dotyczących pracodawcy) - karencja wynosi 90 dni,
b) z pracownikiem zostanie rozwiązana umowa bez wypowiedzenia z winy pracownika - karencja 180 dni.

dziękuję za odpowiedź :)

Powrót