Rozwód 30 lat temu a 50% własności

• Autor wątku Autor wątku comaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

comaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witajcie,
Ciotka wykupiła mieszkanie będąc w małżeństwie z wujem.
Rozwiedli się ponad 30 lat temu. Wuj ożenił sie ponownie i zmarł. Ciotka użytkowała mieszkanie samodzielnie ponosząc wszelkie koszty przez ponad 30 lat. Teraz okazuje się, ze nie można założyć KW, bo.w spółdzielni zmarły wuj ma 50%. Wuj zrzekł się wszelkich praw przy rozwodzie, ale nie było sprawy o podział majątku.
Jak rozwiązać sprawę, zeby była jedynym właścicielem? Sprawa zasiedzenia jest długotrwała. Ciotka jest już starsza osoba. Czy można podnosić fakt zasiedzenia po śmierci cioci? Jedynym jej spadkobierca jest jej brat.

Stwierdzenie nabycia spadku będzie tak czy inaczej niezbędne. Sprawę o stwierdzenie nabycia spadku można połączyć z działem spadku, podziałem majątku wspólnego (i tam zgłoszenie roszczenia z tytułu nakładów czynszowych ponoszonych na lokal po rozwodzie).

A co ze spadkobiercami zmarłego wuja? Nie wiem kto to jest i gdzie mieszka? Wiem, ze miał 3 żonę i córkę z pierwszego małżeństwa.

Nie trzeba znać wszystkich spadkobierców żeby złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku (art. 670-672 kpc).
Przepis prawny:
art. 670 Kodeks postępowania cywilnego (fragment)
§ 1. Sąd spadku bada z urzędu, kto jest spadkobiercą.

art. 671 Kodeks postępowania cywilnego (fragment)

§ 1. Za dowód, że nie ma innych spadkobierców, może być przyjęte zapewnienie złożone przez zgłaszającego się spadkobiercę.
§ 2. W zapewnieniu zgłaszający się powinien złożyć oświadczenie co do wszystkiego, co mu jest wiadome:
1) o istnieniu lub nieistnieniu osób, które wyłączałyby znanych spadkobierców od dziedziczenia lub dziedziczyłyby wraz z nimi;
2) o testamentach spadkodawcy.

art. 672 Kodeks postępowania cywilnego (fragment)
Jeżeli zapewnienie nie było złożone albo jeżeli zapewnienie lub inne dowody nie będą uznane przez sąd za wystarczające, postanowienie w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku może zapaść dopiero po wezwaniu spadkobierców przez ogłoszenie.

dziękuję

a sa jakies wytyczne co do ogloszenia? zasieg krajowy? lokalny?

wg adresu nieryuchmosci? ost miejsa zamieszkania wuja?

Sąd może swobodnie dostosowywać swoje działania podejmowane w celu ustalenia spadkobierców do stanu faktycznego danej sprawy i zamieszczać ogłoszenia np. na stronie Sądu, w prasie branżowej, lokalnej, krajowej, zagranicznej.
Przepis prawny:
art. 674 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Ogłoszenie umieszcza się w piśmie poczytnym na całym obszarze Państwa i podaje publicznie do wiadomości w ostatnim miejscu zwykłego pobytu spadkodawcy na tym obszarze, w sposób w miejscu tym przyjęty.
§ 2. Jeżeli wartość spadku jest nieznaczna, sąd może zaniechać umieszczenia ogłoszenia w piśmie.

Powrót