Rozwód a dostęp do domu

• Autor wątku Autor wątku MYou
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MYou

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam pisze w takiej sprawie , rozwodze sie z mezem wyprowadzil sie kilka miesiecy temu , mam prywatny dom w ktorym mieszkalismy razem wraz z dziecmi dwa miesiace przed rozwodem wpisalam meza do akt domu , probuje sie z nim dogadać w kwesti widzen z dziecmi ale jest problem ,rzekomo twierdzi ze ja mam obowiazek wpuszczania go do domu kiedy tylko chce , nie robie mu problemow z widzeniem sie z dziecmi moze je zabierac na weekendy czy w ciagu dnia nawet tylko on przyjezdza codziennie do mnie i przesiaduje czesto niezainteresowany dziecmi tylko mna ciagle cos dogaduje nie daje mi spokoju po krotce... chcialam sie poradzic czy przez to ze jeszcze widnieje w aktach domu ja mam obowiazek wpuszczania go do domu tak jak teraz jest kiedy tylko chce pomimo ze sie wyprowadzil i robi to tylko po to zeby mi zycie utrudnic? czy moge mu to zabronić ? dziekuje .

dwa miesiace przed rozwodem wpisalam meza do akt domu
Co to oznacza? Rozszerz swoją wypowiedź. Został współwłaścicielem nieruchomości, rozszerzyłaś wspólność majątkową na ten składnik majątku czy jeszcze coś innego?

Wpisałam go do akt jako współwłasciciela gdyż otwierał swoją firmę potrzebował pomocy rodziców a to był ich warunek , jesli chodzi o małżenstwo nie mamy zadnej intercyzy i sprawa o podział majątku dopiero będzie w sądzie

To nie jest dokładna odpowiedź na pytanie. Skoro stał się współwłaścicielem, to ma takie same prawa do nieruchomości jak i Ty. Czyli może w niej zamieszkać a nawet sprzedać swój udział . Nawet gdybyś nie przeniosła na męża prawa własności, to i tak może w niej mieszkać do czasu aż nie zostanie orzeczony prawomocny rozwód, na zasadzie art. 28 ze znakiem 1 kodeksu rodzinnego.
mam obowiazek wpuszczania go do domu tak jak teraz jest kiedy tylko chce
Tak. Inaczej możesz narazić się na zapłatę wynagrodzenia za korzystanie z jego ułamka nieruchomości na zasadzie art. 225 kc. oraz inne roszczenia o których mowa w tym art.

Powrót