rozwód a mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku noemi_2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

noemi_2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam pytanie w zwiazku z mieszkaniem w czasie rozwodu. Mieszkanie bylo prezentem slubnym od siostry mojego meza. Co prawda dostalismy je przed slubem jeszcze ale byl to prezent. Mieszkanie jest zapisane na mojego meza. Postanowilismy ze rozwod bedzie bez orzekania o winie. Moj maz powiedzial ze przepisal mieszkanie na swoja mame a ja mam sie zrzec praw u notariusza do mieszkania. Czy on mogl bez mojej zgody to zrobic, skoro jestem tam ciagle zameldowana? Wczesniej wymienil zamki. Teraz jestem w ciazy z innym mezczyzna,izalezy mi na szybkim rozwodzie bo jak dziecko sie urodzi to bedzie mialo automatycznie nawzwisko mojego meza, i wtedy moge go posadzic o alimenty ale on twierdzi ze to w moim intewresie jest zeby dziecko mialo nie jego nazwisko i dlatego mam sie z rzec praw do mieszkania. Co bedzie w takiej sytuacji z mieszkaniem. Wspomne jeszcze ze wina lezy po strronie meza...choc uzgodnilismy ze nie bedzie orzekania o wine.

1) skoro darowizna byla przed ślubem i jedynym obdarowanym był mąż to mieszkanie to weszło do jego majatku odrebnego...

2) skoro był jedynym wlascicielem tego mieszkania to mógl z nim zrobić co chciał... i nie ma tutaj znaczenia ,ze pani była w nim zameldowana... fakt zameldowania jest tylko administracyjnym potwierdzeniem przebywania w okreslonym miejscu ,a nie ma to przełozenia na żadne prawa do danego lokalu...
3) pani przysluguje od męża zwrot udokumentowanych nakładow na to mieszkanie

tak,ale byl to prezent dla nas obojga a nie tylko dla niego

Chyba już nic się nie da zrobić. Jeśli to miała być darowizna dla dwóch osób, to obie powinny figurować w akcie notarialnym jako właściciele. Stan prawny jest taki, że Twój mąż jest właścicielem. Może i darczyńca miał zamiar zrobić darowiznę dla Was obojga, ale w końcu podarował mieszkanie tylko Twojemu mężowi.

[cytat="Markiz32"]
3) pani przysluguje od męża zwrot udokumentowanych nakładow na to mieszkanie[/cytat]

Przepraszam ale jestem inżynierem i na prawie sie nie znam, co to znaczy udokumentowane nakłady? (czy o to ze przez cale malzenstwo nalezy zbierac imienne faktury na dywan, lodowke, telewizor itp??? zeby pozniej po rozwodzie odzyskac je z mieszkania wspolmalzonka)?

z gory dziekuje za odpowiedz!

Powrót