Rozwód a spółka cywilna

• Autor wątku Autor wątku Marika Maj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marika Maj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Do spółki z mężem przystąpiłam we wrześniu 2015 r. Następnie spółka została wykluczona z przetargów z powodu niedokończenia prac. Syn ,który był pracownikiem w naszej spółce,założył własną firmę i dzierżawi od nas sprzęt. Przetargi są robione na jego firmę i pieniądze z faktur wpływają na jego konto. Syn przelewa je na konto prywatne męża i z tego konta mąż robi wszystkie opłaty(ZUS,podatki,wypłaty,paliwo itp.). Na koncie naszej spółki prócz raty na kredyt i dzierżawy za sprzęt pieniędzy nie ma. Mąż ostatnie pieniądze również przelał na konto prywatne. Osobiście nie mam dostępu do konta ani do żadnych informacji o stanie finansów firmy. Wiem tylko że spółka zadłużona jest na ok 250 tys. Z tąd pytania: 1. Chcę wystąpić ze spółki,jak to zrobić?2. Czy działania męża(wspólnika) są zgodne z prawem? 3. Jak to ugryźć ?

Witam ponownie. Zaczęłam od rozdzielności majątkowej,sprawa w toku. Ale mąż straszy mnie długami i złożył kolejne papiery na leasing nawet nie wiem czego. Czy jeśli oddam mu firmę razem z długami(które ja oczywiście podpisałam jako wspólnik) to jest możliwość źe bank zgodzi sie aby tylko on ten dług spłacał? Proszę pomóżcie rozwikłać tą ciężką sprawę .

Powrót