rozwod a zajmowanie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku rolmik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rolmik

Użytkownik
Odpowiedzi
63
witam
rozwodzimy się z żoną bez orzekania o winie .Pozew dopiero w przygotowaniu przez adwokata bo nie możemy się porozumieć w różnych kwestiach. żona wyprowadziła się do własnego domu w marcu i stwierdziła że odchodzi bo przestała kochać i ma mnie już dość i chce rozwodu . W kolejnych wiadomościach zapewniłem ją iż do ostatecznego wyroku rozwodowego może przebywać w moim mieszkaniu razem z synem . Dziś oświadczyła iż znowu wprowadza się do mieszkania i będzie przebywać tam do czasu eksmisji .
Dom do którego się wyprowadziła jest na nią .
mieszkanie jest moje
i tu mam pytania
1 czy podczas rozpraw mogę się domagać ustalenia ostatecznego terminu wyprowadzenia się z mieszkania i oddania kluczy ?
2 czy są w takim przypadku jakieś terminy ochrony (żona po rozwodzie zajmuje lokal pomimo iż ma możliwość opuszczenia lokalu)?
3 czy w przypadku kiedy po rozwodzie nie opuści mieszkania mogę się domagać zwrotu kosztów utrzymania mieszkania w kwocie 5/7 wszystkich opłat ( ja bede przebywał w domu tylko 2 dni z 7 i płacił bym 2/7)?
4 czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli pod jej nieobecność wymienię zamki w drzwiach, a jej rzeczy spakuje i zawiozę do jej domu i ją informując ją już po fakcie ? oczywiście wszystko dokumentując na filmie

Powrót