Rozwód a zrzeczenie się wspólnego majątku

• Autor wątku Autor wątku Kuki21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuki21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Chcemy z żoną wsiąść rozwód. Po ślubie moja mama przepisała na nas dom rodzinny oraz trochę gruntów, jest to majątek wspólny. Żona chce się tego zrzec po rozwodzie gdyż wie że to mój dom rodzinny i to ja inwestowałem w niego pieniądze. Rozwód ma być z mojej winy gdyż jestem alkoholikiem. Co do spłaty chcemy załatwić to poza sądem i nie poruszać tego tematu. Mógłby ktoś doradzić jak to ugryźć i czy jest takie coś możliwe ? Pozdrawiam

Co do spłaty chcemy załatwić to poza sądem i nie poruszać tego tematu

Nie musicie podziału majątku załatwiać podczas rozwodu. Możecie się nim podzielić kiedy chcecie i jak chcecie bezterminowo również poza sądem.

Wanda67 napisał:
Nie musicie podziału majątku załatwiać podczas rozwodu. Możecie się nim podzielić kiedy chcecie i jak chcecie bezterminowo również poza sądem.

Dziękuję za odpowiedź, jak można to załatwić poza sądem jeszcze przed rozwodem ? Mogłaby Pani rozwinąć myśl ?

Kuki21 napisał:
Dziękuję za odpowiedź, jak można to załatwić poza sądem jeszcze przed rozwodem ? Mogłaby Pani rozwinąć myśl ?

Przeszedłem przez ten sam temat życiowy.
Musicie pójść do notariusza i tam sporządzić w obecności notariusza umowę pomiędzy wami. Ja z byłą żoną tak zrobiliśmy i podczas rozwodu sędzia na podstawie waszej umowy podpisanej przez notariusza dokona podziału majątku wspólnego stron w ten sposób, że składniki opisane w umowie przyzna na wyłączną własność tobie.

Powrót