rozwod alimenty niemcy

• Autor wątku Autor wątku katrin1523
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katrin1523

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
pisze w sprawie znajomej ktora jest teraz w ciezkiej sytuacji i nie wiem jak jej pomoc
otoz po kilku latach malzenstwa jej maz odszedl do innej kobiety zostawiajac ja i dzieci
przez jakis czas zbieral dowody przeciwko niej choc sam míal sobie wiele do zarzucenia , nastawial ludzi negatywnie by miec swiadkow i na koniec odcial ja od wszystkich znajomych ktorzy wiedzieli jak jest i mogliby stanac po jej stronie.
Jego nowa kobieta jest bogata i wplywowa osoba ktora zarzadala rozwodu bez orzekawmia o winie oraz napisania przez moja znajoma falszywego oswiadczenia tj.
Ze obydwoje sa po rowni winni rozpadowi malzenstwa
Ze znajoma tak samo jak jej maz ma od roku partnera i ze z mezem nie mieszkaja razem i ze nic ich nie laczy
ze nie zlozy nigdy wniosku o alimenty
ze pozwala na kontakty z dziecmi itd
ze maz bedzie placil ile uwaza
Oraz ze otrzymala pokazna kwote kilkudziesiat tysiecy euro na utrzymanie i to przy rzekomych swiadkach
wszystko to jest klamstwem i zostalo wymuszone pod grozbami

Rozwod ma sie odbyc w polsce a wszyscy mieszkaja w niemczech
i teraz pytania ktore nas nurtuja
czy juz po rozwodzie w razie nie placenia obiecanych pieniedzy mozna bedzie wsz xstkie oswiadczenia wycofac?
C zy mimo oswiadczenia bedzie mogla w razie czego zlozyc wniosek o alimenty?
Na jakiej zasadzie zostaly by przyznane jezeli nie maja obywatelstwa ale ona dzieci i ma y maja tu meldunki i tu zyja? A rozwod w polsce
I co z niemieckimi alimentami na zone w niemczech? Maz nie pracuje
co zrobic w przypadku nie placenia pieniedzy? Czy mozna bedzie wszystko cofnac? Oraz czy podpisanie ze dostala ogromna sume pieniedzy co jest nieprawda tez bedzie mozna cofnac?
Doradzcie cos prosze bo ma noz na gardle jest z tym wsz xstkim sama w obcym kraju i godzi sie na wszystko bo boi sie o swoje zycie i o utrate dzieci w dodatku finamsowo jest teraz zalezna od meza

rozwod ma sie odbyc w polsce a wszyscy mieszkaja

"Maz nie pracuje"

" Finansowo jest zależna od męża"

jak to wytłumaczysz?

A czemu rozwodzi się w Polsce gdy obydwoje tu są i mają meldunek.A kto pobiera świadczenia na dzieci?Wg mnie twoja znajoma tu powinna składać wniosek o rozwód ,bo jak pojedzie na rozprawę do Polski.

poniewaz jego nowa ma pieniadze i nie musi pracowac swiadczenia na dzieci wplywaja na jeszcze wspolne konto a rozwod w polsce bo szybciej taniej i skuteczniej

Prosze powiedziec czy napisane oswiadczenie o tym ze nigdy nie bedzie chciala alimentow oraz ze niby dostala taka duzo kwote bedzie mozna jakos w razie gdyby nie placil alimentow uniewaznic? Nawet gdyby mial potem potwierdzenie z sadu? Í czy mieszkajac w niemczech bedzie mogla tu zlozyc wniosek o alimenty i jesli tak to czy je otrzyma jesli nie jest w stanie udowodnic ze maz ma pieniadze i tak samo co z niemieckimi alimentami na zone? Teraz w strachu godzi sie na wszystkie warunki i wierzy ze maz zgodnie z obietnica bedzie placil dobrowolnie

I jezeli nie maja obywatelstwa to czy kwota bedzie naliczona wedlug kosztow utrzymania i wysokosci alimentow z niemieckiej tabeli czy alimenty takie jakie w polsce ?

Powrót