Rozwód bez orzekania o winie - pomoc w sprawdzeniu.

• Autor wątku Autor wątku MateuszMag90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MateuszMag90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Czy mógłbym prosić o sprawdzenie mojego wniosku o rozwód bez orzekania o winie?
Dogadałem się z żoną co do podziału majątku, który wykonaliśmy we własnym zakresie oraz koszty sądowe załatwimy między sobą. Z małżeństwa nie mamy dzieci oraz zobowiązań finansowych. Nie mieszkamy razem.
W jaki sposób mógłbym wstawić napisany przeze mnie pozew i w jakiej formie?

Jeśli to nie problem, bardzo to dla mnie ważne. Dziękuję za pomoc.

Najprościej wstaw tu jako czysty tekst, będzie najłatwiej.
Oczywiście dane usuń, wstaw gwiazdki zamiast danych.

xxx, dnia 17.01.2025 r.

Sąd Rejonowy xxx Z siedzibą w xxx
ul. xxx, xxx
Wydział Cywilny

Powód: xxx xxx
PESEL xxx
zam.: ul. xxx
działający osobiście

Pozwana: xxx xxx
PESEL xxx
zam.: xxx

Pozew o rozwód bez orzekania o winie

Działając w imieniu własnym niniejszym wnoszę o:

1. rozwiązanie małżeństwa Powoda xxx z pozwaną xxx, zarejestrowanego w akcie małżeństwa nr xxx, zawartego w dniu xxx r. w xxx.

Jednocześnie oświadczam, że strony podjęły próbę polubownego rozstrzygnięcia sprawy i każda ze stron wyraża zgodę na rozwód bez orzekania o winie.

Uzasadnienie

Z powodu trwałego i zupełnego rozpadu pożycia małżeńskiego wnoszę o rozwiązanie naszego małżeństwa. Rozpad ten przejawia się całkowitym zerwaniem więzi duchowych, fizycznych i gospodarczych między mną, a pozwaną. Duchowy oraz fizyczny rozpad małżeństwa nastąpił w połowie 2024 r. Od dnia 17 października 2024 r. nie zamieszkujemy razem, nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa domowego.
Nie widzimy szans na odbudowanie naszego związku.

Nie posiadamy wspólnych dzieci ani zobowiązań finansowych.
Podział majątku został przeprowadzony między nami w sposób polubowny, bez konieczności ingerencji sądu.
Jesteśmy całkowicie zgodni w sprawie rozwodu, na dowód tego załączam oświadczenie pozwanej xxx wyrażającą zgodę na rozwód oraz popierającej pozew w całości.

Z uwagi na powyższe okoliczności wnoszę o orzeczenie rozwodu bez orzekania o winie stron.
3.Oświadczenie pozwanej xxx.4.Odpis pozwu wraz z załącznikami 2x

Chociaż raz jesteśmy w czymś całkowicie w 100% zgodni i oboje chcemy szybko to załatwić. Żona na wszystko się zgadza jak również ja.

Czy taki pozew jest napisany poprawnie? Nie chciał bym być wezwany do uzupełnienia wniosku i tracić tym samym czas.

Nie podejmuję się oceny samej treści pozwu (według mnie wygląda OK, ale nie zajmuję się rozwodami, może jeszcze warto dodać że nie wnosisz o zwrot kosztów procesu od pozwanej), ale na pewno wskazano zły sąd - pozew o rozwód wnosi się do Sądu Okręgowego.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za informację. Poprawię wskazane błędy i sugestie.

A możecie mi jeszcze podpowiedzieć jak ma wyglądać takie oświadczenie żony? Wystarczy krótka informacja z jej podpisem, że wyraża zgodę na rozwód i popiera go w całości i tyle?

Poprawię wskazane błędy i sugestie

Twój pozew wymaga nieco poprawek.

JEST: "Sąd Rejonowy xxx Z siedzibą w xxx
ul. xxx, xxx Wydział Cywilny
"

POWINNO BYĆ: Sąd Okręgowy Wydział Cywilny w ............, ul. ............

POPRAWIONE :

Pozew o rozwód bez orzekania o winie

Działając w imieniu własnym niniejszym wnoszę o :
1) rozwiązanie małżeństwa Powoda xxx z Pozwaną xxx, zawartego dnia xxxxx
przed Kierownikiem Urzędu Stanu Cywilnego w xxxxxx , nr aktu małżeństwa xxxxxx przez rozwód bez orzekania o winie stron.

2) nie orzekanie o wspólnym korzystaniu z mieszkania, ponieważ strony razem już nie mieszkają.

Jednocześnie oświadczam, że strony podjęły próbę polubownego rozstrzygnięcia sprawy i każda ze stron wyraża zgodę na rozwód bez orzekania o winie.

Uzasadnienie

Strony zawarły związek małżeński w dniu xxxxx przed Kierownikiem Urzędu Stanu Cywilnego w xxxxxx , nr aktu małżeństwa xxxxxx.

Dowód: Odpis aktu małżeństwa nr xxxxxxxxx .

................... W tym miejscu należy opisać jak wyglądało Wasze pożycie małżeńskie, ponieważ sąd o to będzie również pytał.

Małżeństwo stron nie posiada małoletnich dzieci.

Dowód: Przesłuchanie stron na okoliczność wystąpienia trwałego i zupełnego rozkładu ich pożycia małżeńskiego.

Z Tezy 2 wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 7 kwietnia 2017 r. ( sygn. akt I ACa 2434/15, publ. Legalis wynika, że „(…) Zupełny rozkład pożycia, zgodnie z jednolitą linią orzecznictwa i stanowiskiem powszechnie przyjmowanym w doktrynie, następuje wówczas, gdy ustaną szczególne więzi łączące małżonków w sferze duchowej, fizycznej i gospodarczej. Natomiast rozkład pożycia małżeńskiego jest trwały, gdy ocena oparta na doświadczeniu życiowym pozwala przyjąć, że na tle okoliczności konkretnej sprawy powrót małżonków do pożycia nie nastąpi".

Małżeństwo stron nie widzi szans na odbudowanie związku. Pomiędzy stronami nastąpił bowiem zupełny i trwały rozkład pożycia małżeńskiego. Wnoszę zatem jak na wstępie.

......................... ( własnoręczny i czytelny podpis Powoda)

Załączniki:

1) dowód uiszczenia opłaty od pozwu,
2) odpis pozwu,
3) odpis załączników.

Ostatnia edycja:
Powrót