rozwód bez orzekania o winie - zmiana zeznań

• Autor wątku Autor wątku fleyvor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fleyvor

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam

Mam wyznaczoną sprawę rozwodową. Rozwód bez orzekania o winie z powództwa żony.

Na piśmie złożyłem odpowiedź do sądu w której na czas złożenia odpowiedzi byłem przeciwny decyzji żony i nie chciałem rozwodu.

Natomiast po kilkukrotnych rozmowach z żoną doszliśmy do wniosku że rozwód to będzie jednak dobre rozwiązanie.

Czy jest możliwość w tak krótkim czasie odwołać moje zeznania? Jak prawnie można to jeszcze rozwiązać aby rozwód został przyznany na pierwszej rozprawie?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Na rozprawie powiedz ze zmieniasz stanowisko i się zgadzasz.

Jeszcze przed rozprawą spiszcie porozumienie w sprawie podziału majątku i będzie pozamiatane na 1 rozprawie, jeszcze sąd połowę kasy zwróci. (tzn. zobowiąże Cię do oddania już byłej żonie 75 zł).

Czyli rozumiem nie ma potrzeby pisać kolejnej odpowiedzi? Wystarczy tylko zmienić stanowisko na rozprawie? Nie będzie to jakoś negatywnie odebrane przez sędziego?

Sędzia będzie zadowolony, że ma sprawę załatwioną i odhaczoną. Obydwoje zeznacie, że w żadnym wypadku nie wyobrażacie sobie dalszego związku. Jak nie będzie niepełnoletnich dzieci i będzie majątek podzielony, to będzie piętnastominutówka.

I faktycznie mimo mojej tak diametralnej zmiany zeznań ta rozprawa i rozwód będzie trwał 15min?

Jak we wszystkim będziecie zgodni i nie ma dzieci to jest to bardzo prawdopodobne.

Powrót