rozwód bez podziału majątku a zapis w wyroku rozwodowym

• Autor wątku Autor wątku wariatka-79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wariatka-79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zwracam się z problemem związanym z zapisem na wyroku rozwodowym. rozwód był bez orzekania o winie i bez podziału majątku. Wczoraj otrzymałam z sądu odpis wyroku z klauzulą wykonalności ale jest w nim zapis o sposobie korzystania z mieszkania, w którym nadal z byłym mężem mieszkamy.
Mieszkanie otrzymałam od rodziców w formie darowizny do mojego majątku odrębnego w czasie trwania małżeństwa i poinformowałam o tym sędziego na ostatniej rozprawie rozwodowej. Jednak sędzia w wyroku umieścił zapis: "ustala się sposób korzystania ze wspólnego mieszkania w sposób następujący [...] itd" To nie jest nasze wspólne mieszkanie tylko moje własne. Na razie nie będziemy przeprowadzać podziału bo tak naprawdę to poza sprzętem w domu mamy same kredyty do spłacania. Czy ten zapis na wyroku nie działa na moją niekorzyść w przypadku sprawy o podział majątku? Czy były mąż może wykorzystać taki zapis na wyroku na swoją rzecz że należy mu się połowa mieszkania? Nie wiem co mam robić, czy w przypadku wyroku rozwodowego można również wnosić o sprostowanie?

Nie. Zakres korzystania, to nie ustanowienie własności. Mieszkanie jest (tak wynika z opisu) Twoim osobistym majątkiem i nie podlega podziałowi. Podziałowi będą podlegały ruchomości, które nabyliście w trakcie trwania wspólnoty. Kredytami, sąd nie będzie się zajmował. Możesz wystąpić o eksmisje.

Powrót