Jeszcze jedno przyszło mi do głowy i mam pytanie. Nie dostałam jeszcze wezwania na pierwszą rozprawę o separację. Czy mogę dosłać do moich dokumentów sprawy taki właśnie wniosek czyli wniosek o zaniechanie rozprawy pojednawczej? Czy w przypadku separacji też istnieje rozprawa pojednawcza? To znaczy rozpraw pojednawczych nie ma już podobno ale chodzi o skierowanie na mediacje. Chciałabym uniknąć przedłużania sprawy i straty czasu mediacjami własnie. Czy warto zatem wysłać taki wniosek? To ja złożyłam w sądzie pozew o separację z czego mąż chciał o rozwód. Teraz dowiedziałam się, że jeśli nawet będzie to sprawa o separacje, a jedna ze stron będzie chciała rozwodu a nie separacji i odpowiednio to uzasadni, to sprawa o separacje może zakończyć sie orzeczeniem rozwodu.
I jeszcze jedno. Czy jeśli ja złożyłam pozew o separację, a potem wiele razy mąż mi mówił, że chce rozwodu, to czy jako składająca ten wniosek moge na sprawie powiedzieć, że pomimo iż złożyłam pozew o separacje to chciałabym wnioskowac o rozwód, tym bardziej, że mąż też chce właśnie rozwodu?