rozwód i co z tego...

• Autor wątku Autor wątku puzonik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

puzonik

Użytkownik
Odpowiedzi
39
witam,
krótkie wprowadzenie:
rozwód orzeczony 5 lat temu, majątek podzielony, 2 dzieci 24 i 17 lat. Ja i młodszy syn przeprowadziliśmy się do innego miasta. Zasądzone na dzieciaki alimenty, które na wskutek twórczej inwencji komornika, ten sobie na własne życzenie ściąga (z czego wynikają dla mnie tylko klopoty). Rok temu Eksio spajtował. Wyjechał do innego regionu Polski. Okazało się, ze na domu, w którym mieszkał on i jest też zameldowany mój starszy syn (nie chciał się ze mną wyprowadzić) wiszą wierzyciele, hipoteka bankowa oraz jeden prywatny. Prywatny wszczął sprawę i egzekucję komorniczą, tak, ze dom ma byc licytowany. Teraz za kilka dni ma przyjść komornik dokonac jakiegoś spisu (??)a konto licytacji.
Moje pytanie (eksio, ma to w du.. i nie odbiera korespondencji,a zameldowany syn jest przerażony i mnie naciska o wyjaśnienie)
1-czy przy tym spisie czegośtam musi eks być w domu?
2-czy jeśli nikogo nie będzie komornik wejdzie z policją wyważając drzwi?
3-Czy syn jeśli będzie przebywał w domu ma obowiązek wpuścić komornika, mimo, ze właściciela domu nie będzie?
4- czy o takim spisie nie poiwinna być info na stronie internetowej komornika? była tylko w SR, o tej całej sytuacji dowiedziałam sie przypadkowo, a wszyscy wierzyciele maja zgłosić swoje roszczenia do 12.06. Jesli mój polecony nie dotrze do tego czasu do nich, to będę pominieta jako wierzyciel?
5- z innej parafi - jeśli alimenty obsługuje młody aplikant, który ma, co tu dużo mówić zbyt małą wiedzę i jest niekompetentny, to nad nim nie powinien czuwać szef?
czy w związku z tym, ze jestem w kółko wprowadzana w błąd przez aplikanta, a szef nie chce ze mna rozmawiać, powinnam złozyć skargę do SR, bo jestem już tym zirytowana.
dziękuję z góry:)

Po pierwsze pozwolę sobie na uwagę. Komornik prowadzi postępowanie egzekucyjne przeciwko Pani mężowi w zakresie alimentów na Pani wniosek jako pełnomocnika ustawowego dzieci (zapewne). W każdej chwili może Pani złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego.

Co do pytań z listy:
1) przy opisie i oszaczowaniu nie musi być obecny dłużnik,
2) komornik może wezwać do pomocy policję i korzystając z uprawnienia z art. 814 kpc wejść do lokalu (obciąży tym samym dłużnika opłatą w granicach 600zł)
3) syn ma obowiązek wpuścić komornika, ten jest funkcjonariuszem publicznym
4) wystarczy obwieszczenie w budynku sądu (945kpc)
5) aby dostać się na aplikację należy skończyć prawo (5 lat), a następnie zdać egzamin; aplikacja komornicza trwa 2 lata. Życzę spokoju i pokory.;)

dzięki za odpowiedź:)
nie mogę umorzyć postępowania, bo zostałam zmuszona przez komornika do jego wszczęcia, jeślibym umorzyła, komornik powtórzy swój manewr sprzed 2 miesięcy i tak będę musiała do niego wrócić... stąd może mój "brak pokory" i chwilami wyczerpujący się spokój...

Szanowna Pani,
proszę pamiętać, że sąd zasądza alimenty od pani byłego męża na rzecz dzieci nie po to aby to świadczenie było Pani wypłacane przez Centrum Świadczeń Socjalnych tylko po to żeby płacić je dłużnik. Jeżeli pani były mąż nie płaci alimentów, a komornik stwierdzi bezskuteczność postępowania dopiero wtedy nabywa Pani prawo do alimentów z CŚS. Proszę pamiętać, że z każdą wypłaconą przez CŚS Pani kwotą pani były mąż staje się dłużnikiem CŚS. Jeżeli Pani mąż jest właścicielem nieruchomości w postaci domu i komornik dokona sprzedaży tejże, a jednocześnie jeżeli CŚS złożyło wniosek egzekucyjny przeciwko Pani mężowi i złożyło wniosek o egzekucję z nieruchomości pieniądze uzyskane ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone również na poczet wypłaconych przez CŚS alimentów.
Komornik nie może Panią zmusić do złożenia wniosku o wszczęcie postępowania egzekucyjnego. Tylko proszę się liczyć, że w takim wypadku nie uzyska Pani alimentów z kieszeni podatnika.

Przy okazji zalecam lekturę art.1081-1088 kpc oraz ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Myślę, że pozwoli to Pani zrozumieć założenia postępowania egzekucyjnego w zakresie alimentów.
Przyjemnej lektury.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót