Rozwód mieszkanie razem alimenty

• Autor wątku Autor wątku royalshake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

royalshake

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzień dobry.
Sprawa wygląda następująco.
Chce wziąć z mężem rozwód, tym samym wyprowadzimy się od siebie dopiero po zamkniętej sprawie rozwodowej oraz jak dzieci pójdą na spokojnie do nowych szkół. Nasza relacja nam zwisa, mijamy się, więc jest to dyktowane dobrem maluchów.
Jednak nie chce zostać na lodzie i mam zamiar złożyć od razu pozew o alimenty i tu zaczynają się schody. Mąż ma na głowie komornika, gdyż ma długi po zakończeniu działalności. Nie chce mieć z tego tytułu problemów, że będę pobierać od niego alimenty (a raczej komornik, bo on niewiele ma na końcu), a będę jeszcze do końca roku z nim mieszkać. Co w takiej sytuacji? Chce już żeby sprawa ruszyła i w nowy rok chciałabym wejść ze starym nazwiskiem.

royalshake napisał:
Jednak nie chce zostać na lodzie i mam zamiar złożyć od razu pozew o alimenty
W sprawie rozwodowej sąd obligatoryjnie orzeka o wysokości alimentów na rzecz dzieci z wyjątkiem sytuacji gdy orzeka opiekę naprzemienną.

Byrhtnoth napisał:
W sprawie rozwodowej sąd obligatoryjnie orzeka o wysokości alimentów na rzecz dzieci z wyjątkiem sytuacji gdy orzeka opiekę naprzemienną.

Ok, więc pytanie, czy nie zaczekać z tym? Sama nie wiem, nie chcę mieć sama z tego tytułu żadnych nieprzyjemności, że będziemy mieć rozwód, on ustalone alimenty, a będziemy mieszkać razem. A wiem, że z tego, co zostawia mu komornik to mi nie da, więc.. sama będę musiała zgłosić się do komornika :)

Powrót