rozwod. prezent slubny - koniecznosc splaty?

• Autor wątku Autor wątku blacky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blacky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
miesiac temu zlozylam pozew o rozwod bez orzekania o winie. mam z mezem rozdzielnosc majatkowa, jednakze zostala ona podpisana kilka dni po slubie. w prezencie slubnym w trakcie wesela otrzymalismy od moich rodzicow auto, bylo ono wreczone oficlanie. jakis czas temu moj maz zasugerowal mi, iz polowa rownowartosci auta nalezy sie jemu. moje pytanie brzmi - czy zasadne jest jego stwierdzenie, czy gdyby sie uparl, musialabym go splacic? auto jest zarejestrowane na jednego z moich rodzicow i na mnie, jako wspolwlasciciela.

[cytat:zj14g3kf]
auto jest zarejestrowane na jednego z moich rodzicow i na mnie, jako wspolwlasciciela.
[/cytat:zj14g3kf]
Auto twoje

Art. 33 pkt. 2 KRO. stwierdza że do majątku osobistego każdego z małżonków wchodzą przedmioty nabyte przez darowiznę, chyba że darczyńca inaczej postanowił. Wydaje się, że takie postanowienie powinno być wyraźne (czyli nie może być domniemywane). Czy rejestracja auta częściowo na Ciebie miała miejsce przed czy po ślubie? Jeśli po byłby to dodatkowy (choć, wydaj mi się że nie konieczny w tym przypadku), argument że wolą Twoich rodziców było podarować auto Tobie.

Powrót