rozwód uprawomocnienie

• Autor wątku Autor wątku meyo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meyo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Prawie trzy tygodnie temu ( upłynie po weekendzie) odbył się mój rozwód, bez orzekania o winie, na jednej sprawie się skończyło.
Chciałam uzyskać odpis wyroku ale chyba za bardzo zasugerowałam się " złotymi radami" i w terminie 7 dni złożyłam wniosek o uzasadnienie wyroku i odpis. Ale czy tym pismem nie przedłużyłam bez sensu całej sprawy?
Nie chcę składać apelacji. Czy w takim razie ten wyrok nie będzie już teraz prawomocny? Zawaliłam sprawę na całej linii?

co do zasady wyrok jest prawomocny 21 dni od ogłoszenia wyroku.
W momencie gdy jest wniosek o uzasadnienie-sąd ma 14 dni na sporządzenie uzasadnienia, przesyła później wyrok i uzasadnienie i od chwili odebrania tego pisma z sądu musi minąć 2 tygodnie ( to jest czas na wniesienie apelacji)
jeżeli nic nie wpłynie to sąd będzie mógł po upływie tych 14 dni od dnia odebrania pisma z wyrokiem i uzadanieniem stwierdzić prawmocność.

Więc pewnie trochę sobie przedłużyłaś, teraz czekać trzeba aż sąd prześle wyrok z uzasadnieniem i od tej daty liczyć ;)

kot_kot napisał:
co do zasady wyrok jest prawomocny 21 dni od ogłoszenia wyroku.
W momencie gdy jest wniosek o uzasadnienie-sąd ma 14 dni na sporządzenie uzasadnienia, przesyła później wyrok i uzasadnienie i od chwili odebrania tego pisma z sądu musi minąć 2 tygodnie ( to jest czas na wniesienie apelacji)
jeżeli nic nie wpłynie to sąd będzie mógł po upływie tych 14 dni od dnia odebrania pisma z wyrokiem i uzadanieniem stwierdzić prawmocność.

Więc pewnie trochę sobie przedłużyłaś, teraz czekać trzeba aż sąd prześle wyrok z uzasadnieniem i od tej daty liczyć ;)

Dziękuję za odpowiedź :) jeszcze mam pytanie, kiedy ten rozwód będzie prawomocny czy wtedy gdy będę potrzebowala jakieś dokumenty z USC to tam już będzie ta adnotacja o rozwodzie? Rozumiem nie muszę sama tego nigdzie zgłaszać?

Powrót