rozwód w hiszpanii

• Autor wątku Autor wątku Anna_81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna_81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich,
Jestem matka 6 letniej córki, nie mieszkam z miezem od roku. Maz chece rozwod z orzekaniem o winie, na co nie mofge sie zgodzic, nie mieszkamy od roku ze soba. Planuje wyjazd zagranice (Hiszpania), bylam tam wczesniej w pracy i poznalam kogos. W pracy, gdy maza nie interesowal sie nami i nie dawal nawet zlotowki na nasze utrzymanie. Teraz nagle stal sie opiekunczym tatusiem-placi alimenty. Nie moge dojsc do ugody z mezem, jest bardzo msciwy i zlosliwy. chcialabym wyjechac(uciec) z dzieckem do Hiszpanii i tam sie starac o rozwod za psrednictwem prawa polskiego badz hiszpanskiego. Czy jest to mozliwe?

1. Jeżeli wyjedzie pani do Hiszpanii, to będzie mogła pani wystąpić do sądu hiszpańskiego o rozwód dopiero po roku pobytu tam (zakładam, że ma pani tylko polskie obywatelstwo).
2. Jeżeli ucieknie pani z dzieckiem, to bez zgody męża będzie to uprowadzenie i mąż będzie mógł starać się o powrót dziecka.

A jezeli zaraz po przyjezdzie tam zaczne sie starac przez polski sad o rozwod za posrednictwem pelnomocnika wyznaczonego w Polsce? Mam rowniez pytanie, czy zna moze ktos dobrego adwokata specjalizujacego sie w prawie rodzinnym, najlepiej z terenu malopolski??? Z gory dziekuje za pomoc.

Nie wiem naprawde co robic.... z mezem wielokrotnie probowalam pojsc na kompromis, rozejsc sie w kulturalny sposob......ale z nim jest to nie mozliwe....on jest w stanie wszystko zrobic, aby zatruc mi zycie, i bynajmniej nie wynika to z troski o dziecko, lecz czystej zlosliwosci wobec mnie......mam 27 lat i chcialabym sobie jakos ulozyc zycie......co mam robic....???

1. Tak, może się pani starać wtedy o rozwód w Polsce, niemniej przesłuchanie pani jako strony może być konieczne.
2. Forum nie służy do pośredniczenia w poszukiwaniu adwokatów czy radców prawnych.

Slyszalam, ze bedac tam i starajac sie o rozod w Polsce, Sad nie musi mnie wzywac do osobistego wstawiennictwa, moze ewentualnie zazadac przesluchania w polskim konsulacie. Czy wyjazd dziecka z matka zagranice moze byc uprowadzieniem, skoro dziedzko wyjechalo z matka?

W jaki sposob maz moze mnie "scigac" gdy bede z dzieckiem zagranica?

Przesłuchanie jest też możliwe w trybie pomocy prawnej przez hiszpański sąd.
Tak, może być uprowadzeniem, gdyż ojciec ma też prawa rodzicielskie. Mąż może ścigać na podstawie konwencji haskiej o cywilnoprawnych aspektach uprowadzenia dziecka za granicę. Proszę poszukać o tym na forum.

Dziekuje bardzo za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie: wkrotce zamierzam wybrac sie corka na 2 tyg. wlasnie do Hiszpanii (mezczyzny, ktorego tam poznalam) rowniez i ze wzgedu na sprzyjajacy tam klimat (corka ma astme i wiele razy lekarze polecali zmiane klimatu). Meza mam zamiar poinformowac o tym, tylko ze przez sms (ostanio jest to jedyna forma kontaktu z nim, gdyz innej on nie uznaje), wiem ze moze nie przyjac tego dobrze. Czy istnieje prawdopodobienstwo ze moze on zablokowac paszport corki, gdy bedziemy tam badz po naszym powrocie?

Nie wiem, co ma pani na myśli pisząc zablokować paszport. Mąż może jednak złożyć wniosek o przymusowe sprowadzenie dziecka do Polski według konwencji haskiej i wtedy może do państwa zapukać hiszpańska policja.

Witam Serdecznie.
jestem nowa na forum.Mam zapytanie brałam ślub cywilny w Hiszpanii z obywatelem stanów zjednoczonych.Ślub kościelny w Polsce.Mieszkałam przez jakiś czas w Stanach z mężem teraz chciałabym się starać o rozwód i nie mam pojecie gdzie go przeprowadzić.Byłabym wdzięczna za poradę.;)

Powrót