C
Czarnuleczka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam i prosze wszystkich o pomoc orietujacych sie w wtemacie któty przedstawiam. Wziałam ślub z obywatelem polsko niemieckim w polsce ja sama nie mam pochodzenia.W polsce urodzilam syna. W listopadzie 2011 roku wyjechalismy do niemiec.Mąż wynajął tam na siebie mieszkanie poczym nas zameldowal.Ja nie pracuje (i nigdy nie pracowalam w niemczech) zajmuje sie synkiem i domem jestem zarejestrowana tam z dzieckiem w tym zakresie. Przyjechalam do pl teraz dokonczyc prawo jazdy bo nie mam. W miedzy czasie okazalo sie ze mąż chce rozwodu i ze kogos poznal. Nie wiem jak mam postapic w tej calej sytulacji nie umiem jezyka niemieckiego a w polsce nie mam czego szukac bo nie bede miala za co zyc. Jakie prawa mi tam przysluguja ,z mezem jestem po slubie 1,5 roku. Doradzcie mi czy tam jechac i postarac sie o jakiegos przedstawiciela w sądzie ktory bedzie znal i polski i niemiecki. I czy maz ma szanse na odebranie mi dziecka zaznacze ze synek ma 14 miesiacy i maz nie interesuje sie nim wogole teraz ale zapowiedzial ze jak tam wroce to mi go zabierze. Prosze o pomoc