Rozwod w Norwegii

• Autor wątku Autor wątku arra123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arra123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mieszkam wraz z mezem i trzyletnia corka w Norwegii. Jestesmy tu od ok 3 lat, corka sie tu urodzila i tu chodzi do przedszkola. Slub byl w 2007 roku w ambasadzie w Oslo.
Maz pracuje, ja dorabiam sobie troche na czarno ale wszystkie zarobione w ten sposob pieniadze ida na biezace potrzeby /jedzenie, ubranie itp/.
Z wielu bardzo przykrych dla mnie powodow postanowilam, ze chce rozwodu.
Zupelnie nie wiem jak sie do tego zabrac. Czy powinnam wszystko zalatwic w Polsce? Czy moze moge zrobic to tu na miejscu?
Gdzie powinnam sie udac? Co mi przysluguje w zwiazku z tym, ze zostane sama z corka i bez pracy. Maz jest strasznie zlosliwa osoba i wiem, ze bedzie mi robil na zlosc jak tylko moze i nie moge liczyc na jakakolwiek pomoc finansowa z jego strony.
Jest tez kwestia mieszkania. Nie moge sobie pozwolic na wynajecie mieszkania z powodow finansowych.
Bardzo prosze o odpowiedz.

odpowiedż na to pytanie nie jest niestety łatwe

możliwy jest rozwód w Polsce, zakładam, że maż ma też jedynie polskie obywatelstwo, bowiem inaczej slub w w Ambasadzie nie byłby możliwy.

Jeżeli chcesz zostać w Norwegii, to koniecznie musisz się skonsulować z adwoktem norweskim i z nim omówić warunki rozwodu. W razie potrzeby pisz to pomogę znaleźć polskojęzycznych adwokatów.

Jeżeli chesz wrócić do PL to rozwód w Pl byłby możliwy. Problemem w rozumieniu prawnym jest dziecko. Bez zgody ojca, lub decyzji sądu nie wrósicisz do PL. W przypadku pytań pozostaję do dyspozycji pod info@familienrecht.pl

Pozdrawiam

Powrót