Rozwod w Stanach czy w Polsce?

• Autor wątku Autor wątku Kalifornijka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kalifornijka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
W 2006 roku wyszlam za maz za Amerykanina, i od tamtego czasu mieszkam na terenie Stanow. Jestem prawnie obywatelka Stanow Zjednoczonych. Chcialabym sie dowiedziec gdzie powinnam ubiegac sie o rozwod, w Stanach czy w Polsce? Wolalabym w USA, ze wzgledow oczywistych, ale czy jest to mozliwe? I czy prawo polskie zaakceptuje moj rozwod odbyty w USA?
(Maz jest obywatelem Stanow, nie mamy dzieci).
Prosze o pomoc.

Ah dodam jeszcze, ze slub odbyl sie w Polsce.

Dołączę swój problem do tematu.

Otóż wziąłem ślub w USA z Amerykanką...chciała żebym został,byla moją dziewczyną kilka lat.Skończyłem szkołę,chciałem pracować...ale nie miałem zielonej karty.
Nie wyszło nam,nie układalo sie, po slubie bylismy ze soba moze kilka miesiecy i rozstalismy sie.Nie mieszkalismy razem...przebywalem jeszcze krotki okres czasu w USA,nastepnie opuscilem kraj i udalem sie do Wielkiej Brytanii.
Mieszkam tutaj i pracuję ponad 4 lata,z ''żoną'' nie łączy mnie nic.
Chciałem się rozwieść od razu,lecz prosiła żeby poczekać,bo ma jakieś ulgi od państwa,jeśli sie uczy..blabla.

Ostatnio napisałem do niej i powiedziała,ze chce również to zalatwić w końcu.
Ucieszyłem się,lecz miesiąc później zaczęła kręcić,ze była w szpitalu i nie mogła się tym zająć.Nastepnie po kolejnych miesiącach ciszy znowu zapytałem czy pójdzie po papiery i wypełni.
Potwierdziła,że jak najbardziej...po czym napisała,że nie wie jak to wypełnić,że nie ma pieniędzy na prawnika i te jej różne dziwne opowieści..lekkoduch straszny i ignorantka...

W związku z tym,że nie mogę się doprosić o uwolnienie,chciałbym się dowiedzieć co ja powinienem w tej sprawie zrobić.
Ślub cywilny odbył się w USA (Boston). Nie legalizowaliśmy go w Polsce.
Obecnie mieszkam w UK.
Od czego zacząć postępowanie rozwodowe? Jakie papiery wypelnic,gdzie zlozyc, i skad je wziac? Czy moge szukac pomocy w Konsulacie Polski w UK? Czy w konculacie polskim w USA?Ile bedzie mnie to kosztowac?Czy mozna uniewaznic malzenstwo? Np.jesli sklamalbym,ze to bylo dla wizy? czy poniose skutki?

osolemio napisał:
Dołączę swój problem do tematu.

Otóż wziąłem ślub w USA z Amerykanką...chciała żebym został,byla moją dziewczyną kilka lat.Skończyłem szkołę,chciałem pracować...ale nie miałem zielonej karty.
Nie wyszło nam,nie układalo sie, po slubie bylismy ze soba moze kilka miesiecy i rozstalismy sie.Nie mieszkalismy razem...przebywalem jeszcze krotki okres czasu w USA,nastepnie opuscilem kraj i udalem sie do Wielkiej Brytanii.
Mieszkam tutaj i pracuję ponad 4 lata,z ''żoną'' nie łączy mnie nic.
Chciałem się rozwieść od razu,lecz prosiła żeby poczekać,bo ma jakieś ulgi od państwa,jeśli sie uczy..blabla.

Ostatnio napisałem do niej i powiedziała,ze chce również to zalatwić w końcu.
Ucieszyłem się,lecz miesiąc później zaczęła kręcić,ze była w szpitalu i nie mogła się tym zająć.Nastepnie po kolejnych miesiącach ciszy znowu zapytałem czy pójdzie po papiery i wypełni.
Potwierdziła,że jak najbardziej...po czym napisała,że nie wie jak to wypełnić,że nie ma pieniędzy na prawnika i te jej różne dziwne opowieści..lekkoduch straszny i ignorantka...

W związku z tym,że nie mogę się doprosić o uwolnienie,chciałbym się dowiedzieć co ja powinienem w tej sprawie zrobić.
Ślub cywilny odbył się w USA (Boston). Nie legalizowaliśmy go w Polsce.
Obecnie mieszkam w UK.
Od czego zacząć postępowanie rozwodowe? Jakie papiery wypelnic,gdzie zlozyc, i skad je wziac? Czy moge szukac pomocy w Konsulacie Polski w UK? Czy w konculacie polskim w USA?Ile bedzie mnie to kosztowac?Czy mozna uniewaznic malzenstwo? Np.jesli sklamalbym,ze to bylo dla wizy? czy poniose skutki?

mam podobną sytuację .czy coś pan już się dowiedział???

Powrót