rozwod z dunczykiem w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Yv.ona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yv.ona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

rok temu przeprowadzilam sie do Niemiec, gdzie mieszkam do chwili obecnej z mezem i naszym dzieckiem. Maz jest dunczykiem, ale od kilku lat mieszka w Niemczech, z tym ze posiada rowniez od niedawna adres w Danii. Dziecko urodzilo sie w Niemczech, ale jest zarejestrowane w Danii i w Polsce. Obecnie chcemy sie z mezem rozstac i nie wiem, ktore prawo mnie obowiazuje (dunksiew, polskie, niemieckie)? Maz postanowil aplikowac o separacje i rozwod w Danii. Jednakze to pozostawia mnie zupelnie bez jakichkolwiek srodkow do zycia, nie mowiac juz o miejscu zamieszkania, gdyz ja nigdy nie mieszkalam, nie pracowalam na terenie Danii. Ze wzgledu na male dziecko - nie ma jeszcze skonczonego roku czasu, nie podjelam proby znalezienia pracy w Niemczech, nie jestem tez zarejestrowana w tutejszym urzedzie pracy. Kiedy nalegalam na zgloszenie mnie jako osoby poszukujacej pracy, moj maz twierdzil, ze na razie nie ma takiej potrzeby. Co robic? Chcialabym ze wzgledu na dobro naszego dziecka pozostac w Niemczech. Czy moge liczyc na jakakolwiek pomoc ze strony Panstwa? Do kogo mam sie zwrocic? A moze to ja powinnam udac sie do adwokata i zlozyc pozew o rozwod? Tylko gdzie w Polsce, czy w Niemczech? Zalezy mi na zabezpieczeniu dziecka i mojej egzystencji. Prosze osoby, ktore wiedza w jakim kierunku mam sie udac o pomoc i porade. Jestem obecnie w potrzasku i bez zadnej bliskiej mi osoby w tym obcym kraju. Pomozcie, dziekuje.

juz byl podobny temat tu..z tego co mi wiadomo Polacy mieszkajacy w Niemczech moga tu przeprowadzic rozwod po Polskim prawie...Osoby z obywatelstwem Polsko-Niemieckim maja prawo po polskim lub po niemieckim prawie(po Niemieckim maja prawo do aliment od meza)..wszyscy o malych dochodach na specjalny wniosek zwolnieni sa z calkowitych kosztow(jest to prawda gdyz mialam w rodzinie taki przypadek tylko ta osoba po Niemieckim prawie wybrala..Ale to dotyczy chyba tylko jezeli oboje maja Polskie lub polsko-Niemieckie obywatelstwo..Co do pomocy od pansta trudno cokolwiek powiedziec jak nie wiemy na jakich warunkach tu jestes Jak "założyæ" separację?

Powrót