Rozwod z Grekiem,dziecko,po ktorej stronie stoi prawo?

• Autor wątku Autor wątku asreri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asreri

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witajcie,mam kilka pytan i chcialabym poprosic was o wsparcie: mieszkam w Grecji,jestem mezatka i mamy 3 letnie dziecko.Chce podjac powazna decyzje rozstania sie z mezem i powrotu do Polski,oczywiscie z dzieckiem,ale musze wszystko dobrze przemyslec i dowiedziec sie wiele rzeczy,zeby nie popelnic bledu-utracenia syna.Chce przeprowadzic wszystko w Polsce,poniewaz tutej nie mam duzych szans,nie pracuje,nie mam pieniedzy na adwokatow,a poza tym bedzie to wojna i nigdy nie pozwola mi opuscic ich kraju z dzieckiem. Obawiam sie jednak,ze przy moim wyjezdzie do Polski i zostaniu tam juz na dobre-spotkam sie z klopotami,bo bedzie uznane to za uprowadzenie dziecka.Jakie mam podjac pierwsze kroki,zeby uniknac tego,a przede wszystkim wrocic do kraju z dzieckiem. Prosze o pomoc,moze ktos ma wieksze w tym doswiadczenie.

witam jestemw podobnej sytuacji!!!i co jak tam z rozwodom u Pani???tez zamiezam nie stety wyjecha c z Grecji..mam 5letniego syna tzn.mamy moj maz Grek syn urodzony w Grecji nie ma obywatelstwa Polskiego ,,wogole nie mam pojecia od czego zaczac?????

prosze o jakas rade dziekuje

Ostatnią edycję dokonał moderator:
asioczek25

W urzędzie USC w Polsce umiejscowić metrykę urodzenia dziecka potem wyrobić Polski dowód jak na początek,Bez tego będzie porwanie.

Jak tam sytuacja u Was?Jestem w podobnej sytuacji,jesli mozesz to napisz cos....

Powrót