rozwod z Niemcem

• Autor wątku Autor wątku hiacynta30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hiacynta30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Bardzo prosze o pomoc,pisalam ju pare razy ,ale chyba zle zamiescilam nie jako nowy temat ,lecz jako odpowiedz,moze dlatego nie otrzymalam odpowiedzi.
Chodzi o rozwod z Niemcem po 3 Latach malzenstwa,nie uklada nam sie dobrze,stad ta decyzja,dzieci nie mamy ,on juz jest po jednym rozwodzie,ja nigdy nie pracowalam legalnie w Niemczech,co teraz mnie czeka,czy jesli pojde do adwokata to musze sama zaplacic,czy przysluguje mi jakis z urzedu?Co z prawem pobytu ?Strace je?Czy przysluguje mi jakies oddzielne lokum?Nawet najmniejsze,niewazne i jakies srodki do zycia?A co z moim mezem czy poniesie jakies konsekwencje finansowe?Bardzo prosze o pomoc,gdyz zblizaja sie swieta ,a chce to pozalatwiac,nie wiem czy isc do adwokata czy porostu zostawic wszystko i wyjechac do Polski,dziekuje z gory za pomoc.

Hallo, mieszkam w Niemczech i jestem w czasie rozwodu.Po trzech latach jeszcze nie dosaniesz obywatelstwa niemieckiego. Dopiero po 5 latach malzenstwa- pytanie tylko po co Ci ono skoro i tak chcesz wyjechac do Polski?
Swiadczenia sozialne - takze adwokat- radze udac sie do Amtsgericht.

witam!!!
Prosze o porade!!!
Trzy lata temu wyszlam za maz, polka ( slub cywilny) w niemczech z obywatelem niemiec. Od tego czasu mam pozwolenie na legalna prace, i pobyt.
Mieszkalam u mojego meza przez 3 lata, u niego w mieszkaniu. Od roku jestesmy w separcji, on chce rozwodu, przyznam ze bardzo mnie skrzywdzil, ale co sie stanie, jak zlozy pozew o rozwod, przysluguja mi jakies prawa??? Czy nadal bede mogla tu legalnie pobyc i pracowac, czy od razu bede musiala wracac do polski, czy mam szanse od niego dostac jakies pieniadze, albo domagac sie podzialu majatku???
Prosze o odpowiedź

Powrót